Metod Berlec v uvodniku Demokracije: Bo v tekmo vstopil kakšen resen kandidat?

  • Napisal  Demokracija
Za mesto predsednika republike se bo kot absolutni favorit potegoval nekdanji predsednik državnega zbora, nekdanji neuspešni predsednik vlade in aktualni predsednik republike Borut Pahor. Za mesto predsednika republike se bo kot absolutni favorit potegoval nekdanji predsednik državnega zbora, nekdanji neuspešni predsednik vlade in aktualni predsednik republike Borut Pahor. Foto: Matic Štojs

Predsednik DZ Milan Brglez je v petek sporočil datum volitev za predsednika republike. Pred tem je namenoma pohitel z razpisom referenduma o zakonu o drugem tiru med Divačo in Koprom, ki bo 24. septembra, in zavlačeval z razpisom predsedniških volitev, saj tranzicijska levica ne želi referenduma skupaj z volitvami, piše v Demokraciji Metod Berlec.

V tem primeru bi bil namreč brez težav dosežen dvajsetodstotni kvorum, ki je potreben za veljavnost referenduma, kar pomeni, da mora zakon zavrniti vsaj petina volivcev.

Kot kaže zdaj, bomo priča bolj cirkuški predstavi kot resni predsedniški tekmi. Za mesto predsednika republike se bo kot absolutni favorit potegoval nekdanji predsednik državnega zbora, nekdanji neuspešni predsednik vlade in aktualni predsednik republike Borut Pahor.

Po dosedanjih javnomnenjskih anketah naj bi mu najbolj dihal za ovratnik nekdanji drugorazredni komik in sedanji kamniški župan Marjan Šarec, ki se je pred časom šopiril v družbi zadnjega šefa partije Milana Kučana. Kandidaturo je napovedala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak.

V tekmo naj bi se tako podali še veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec, igralec Andrej Rozman - Roza, komik Žiga Papež - Papster, pevca Damjan Murko in Dominik Kozarič, Jožef Jarh, Jordan Zahar, Ludvik Poljanec, Dušanka Janša, Martina Valenčič in bog si ga vedi kdo še vse. Morda celo Boštjan M. Zupančič.

Za vložitev kandidature je potrebnih deset podpisov poslancev ali 5000 podpisov volivcev ali podpora stranke s podpisi treh poslancev oziroma 3000 volivcev, kar pa je sito, ki bo ta dolgi in precej neresni klovnovski seznam pošteno presejalo. Nedvomno bi si volivci zaslužili resnega in kredibilnega pomladnega kandidata, sklene komentator.

nazaj na vrh