Metod Berlec v uvodniku Demokracije: Bo balkanski sod smodnika spet eksplodiral?

  • Napisal  Metod Berlec
V Makedoniji se križajo različni interesi, ne le državljanov Makedonije, temveč tudi sosednjih držav in velesil. V Makedoniji se križajo različni interesi, ne le državljanov Makedonije, temveč tudi sosednjih držav in velesil. Foto: Flickr

Balkanski polotok je območje, kjer so se že od nekdaj križali interesi različnih ljudstev, verstev in držav. Kljub razpadu SFRJ pa so se meje nekdanjih socialističnih republik obdržale kot meje novonastalih držav, v Demokraciji piše Metod Berlec.

Po mnenju mednarodnopravnih strokovnjakov pa se je nedotakljivost evropskih in s tem tudi balkanskih meja porušila z ameriškim odvzemom Kosova Srbiji in ruskim odvzemom Krima Ukrajini. Z destabilizacijo Makedonije pa obstaja nevarnost, da bo balkanski sod smodnika spet eksplodiral.

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Branko Grims opozarja, da se v Makedoniji križajo različni interesi, ne le državljanov Makedonije, temveč tudi sosednjih držav Albanije, Bolgarije, Srbije pa tudi Turčije, Rusije, Amerike in EU.

Ob tem je treba biti pozoren na razmišljanja nekdanjega pomembnega analitika ameriške Nacionalne varnostne agencije in protiobveščevalnega častnika Johna R. Schindlerja, ki meni, da "balkanski vojni bobni spet bobnijo" in da se želi ruski predsednik Vladimir Putin maščevati Zahodu za njegovo intervencijo na Kosovu in v Bosni.

Smiselno se mu zdi, da bi Republiko srbsko priključili Srbiji, hrvaški del Hercegovine Hrvaški, preostali del Bosne pa postavili na nove temelje. Pričakuje, da bo prišlo do nastanka Velike Albanije. Izmenjavo ozemelj med Srbi in Albanci ter posledično nastanek ozemeljsko okrnjene Makedonije bi bilo treba potolažiti s članstvom Makedonije v Evropski uniji in z izdatno denarno pomočjo, Rusiji pa dovoliti, da bo skupaj z Zahodom enakovredno sodelovala pri risanju novih meja na Balkanu.

V naši južni soseščini bo še zelo vroče. Zato se mora Slovenija lotiti krepitve lastne varnosti, da ne bomo tudi mi kmet na šahovnici velikih sil, zaključi komentator.

Celoten komentar preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh