Mednarodna opazovalka za človekove pravice o zadevi Novič ter pritiskih na sodnike: Če so tisti ljudje, ki bi morali braniti ustavo in zakone, skorumpirani in ne izpolnjujejo zakonov, kakšno upanje imamo, da bomo živeli varno prihodnost?

Mednarodna opazovalka za človekove pravice Michelle Laura Kling (foto: arhiv Demokracije) Mednarodna opazovalka za človekove pravice Michelle Laura Kling (foto: arhiv Demokracije)

"V zvezi s tem je treba storiti nekaj: Država Slovenija bi morala sprejeti določene zakone in ratificirati mednarodne konvencije, ne samo v okviru EU, ampak tudi v okviru Združenih narodov, da bodo sodniki odgovarjali za svoja dejanja," je mednarodna opazovalka za človekove pravice Michelle Laura Kling komentirala nagovor sodnika Zvjezdana Radonjića o pritiskih globoke države v zvezi s sojenjem dr. Milku Noviču.

 Objavljamo prevod celotnega komentarja mednarodne opazovalke za človekove pravice Michelle Laura Kling:

"Danes sem še enkrat v šoku, zaradi kršitev in korupcije na sodišču v Sloveniji. Zadnja štiri, oziroma skoraj pet let sem priča kršitvam, kar je v nasprotju s čimerkoli, kar sem si lahko predstavljala.

Mislila sem, da je nočna mora končana in čeprav nisem bila fizično prisotna na vsakem naroku ponovnega sojenja dr. Noviču, bodite prepričani, da sem primer zelo pozorno spremljala.

Želela sem biti prepričana, da bo potem, ko so bile dr. Noviču kršene človekove pravice s strani okrožnega sodišča na zadnjem sojenju, tokrat dobil pošteno in nepristransko sojenje. Spoštovani sodnik Zvjezdan Radonjić je pravzaprav delal prav to.

Bil je natančen in direkten in obema stranema je bilo jasno, da se ne bo pustil zavesti domnevam ali prepričanjem, temveč je zahteval dejstva. Ker to je tisto, kar bi moral storiti sodnik, oceniti dejstva, ki so mu bila podana, in dokaze, ali kot v primeru dr. Noviča, pomanjkanje dokazov.

Zvezdan Radonjić. (Slika: Twitter/PrintScreen/VitomirPetrovič)Zvezdan Radonjić. (Slika: Twitter/PrintScreen/VitomirPetrovič)

Zaradi tega, kar sem slišala v posnetkih sodnika Radonjića (s prevodom mojega lastnega vira), me je strah za ljudi v Sloveniji: da sodnika preganjajo zaradi poštenega in nepristranskega dela, njegovo osebno življenje izpostavljajo in manipulirajo z njim, da je njegova kariera na kocki, da nanj pritiskajo njegovi kolegi, da naj obsodi človeka, ki ni kriv, - to je zastrašujoče.

Ves ta čas pa se sodnica, za katero je bilo ugotovljeno, da je kršila človekove in državljanske pravice državljanov, lahko do današnjega dne sprehaja kot nedotakljiva. Ali je bila umaknjena s položaja? Vprašamo se lahko, kakšnim pritiskom je bila v času sojenja izpostavljena sama, ali se je uklonila zaradi strahu ali pa je zaradi lastnih razlogov izvajala kršitve in korupcijo pri sojenju.

Mislim, da ne bomo nikoli vedeli. Vendar ostaja dejstvo, da bi morali biti vsi prestrašeni in zelo jezni. Če so tisti ljudje, ki bi morali braniti ustavo in zakone, skorumpirani in ne izpolnjujejo zakonov, kakšno upanje imamo, da bomo živeli varno prihodnost? Ali morajo prebivalci Slovenije za vedno živeti v strahu?

V zvezi s tem je treba storiti nekaj: Država Slovenija bi morala sprejeti določene zakone in ratificirati mednarodne konvencije, ne samo v okviru EU, ampak tudi v okviru Združenih narodov, da bodo sodniki odgovarjali za svoja dejanja.

Michelle Laura Kling

nazaj na vrh