Mag. Damijan Florjančič ni primeren kandidat za predsednika Vrhovnega sodišča

  • Napisal  PS SDS
Vrhovno sodišče Vrhovno sodišče Foto: Matic Štojs

Poslanec SDS Franc Breznik je na današnji novinarski konferenci spregovoril o predlogu za imenovanje predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije mag. Damijana Florjančiča ter nekaterih drugih imenovanjih v pravosodju. Poslanec je uvodoma dejal, da tranzicijska pravičnost v Sloveniji očitno nikoli ni zaživela.

»Živimo v državi, ki je bila predmet največjega genocida po 2. svetovni vojni, kjer smo bili priče jurističnim umorom in umorom prebežnikov čez mejo, kjer so nekoč varnostni organi na mejah pobili več ljudi kot tisti pri Berlinskem zidu in kjer za te zločine nikoli ni nihče odgovarjal. Del te krivde in zmanjšanja tranzicijske pravičnosti je na strani najvišjega rednega sodišča v državi – Vrhovnega sodišča Republike Slovenije,« je uvodoma ocenil poslanec Breznik. Dodal je, da je Vrhovno sodišče najvišje pritožbeno sodišče v državi, ki izdaja sodno prakso s svojimi judikati in ki bi  moralo voditi konsistentno pravno prakso, ki bi lahko zmanjševala številne pritožbe in pritožbene postopke. »Vrhovno sodišče je eno izmed zadnjih sodišč, preden se ljudje odločijo za tožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice, kjer Slovenija doživlja neslavno prvo mesto s 148 kršitvami na milijon prebivalcev, pri čemer pa je uničujoča tudi statistika dobljenih ali izgubljenih primerov, saj Slovenija na tem sodišču v  94% primerov izgubi,« je dejal Breznik in dodal, da se za kršitve človekovih pravic v slovenskem pravosodju s prstom lahko pokaže prav na Vrhovno sodišče, ki zadnja instanca v sodstvu. 
»Ne želimo etiketirati vseh sodnikov na Vrhovnem sodišču, da niso sposobni ali vredni podpore. Žal tudi statistika mag. Damijana Florjančiča, kot sodnika vrhovnega sodišča, ki naj bi bil specializiran za kazensko pravne zadeve, ni takšna, zaradi česar bi zbujal empatijo ali karakteristike, s katerim bi lahko vodenje tega sodišča peljal v sferi prenavljanja oziroma iskanja nečesa novega,« je dejal Franc Breznik. 

Nadalje je povedal, da je nekoč veljala parola »Po Titu Tito,« na Vrhovnem sodišču pa po njegovih besedah velja parola po Masleši Florjančič. »Gre za kontinuiteto nadaljevanja neke sodniške miselnosti, ki bi morala že davno ugasniti: gre za pridne, poslušne sodnike in ne za strokovne, avtonomne sodnike, ki so neodvisni, in ki se pri različnih kršitvah izpostavljajo,« je glede predloga za imenovanje mag. Florjančiča povedal Breznik. Dodal je še, da je Florijančič bil tudi del senata na Vrhovnem sodišču, ki je zavrnil pritožbo v primeru Patria n kjer je ustavno sodišče jasno povedalo, da je v primeru Patria šlo za kršitve. »V vlogi pedagoškega delavca je mag. Florjančič vodil tudi usposabljanje mladih sodnikov s področja kazenskega prava, to je področja, kjer je doživel največji fiasko z odločbo ustavnega sodišča izpred dveh let,« je pojasnil Breznik in dodal, da se Florjančičevo ime najde tudi med sodniki, ki so kršili človekove pravice.  »Dr. Šturm je pred več kot dvema letoma dokazal, da so številni sodniki dolgoročno kršili človekove pravice. Takšni sodniki po našem mnenju nimajo prostora v slovenskem pravosodnem sistemu, sploh pa nimajo prostora v vrhu slovenskega sodstva, ki ga predstavlja Vrhovno sodišče Republike Slovenije,« je bil odločen Breznik 

Na novinarsko vprašanje o tem, kaj lahko poslanke in poslanci ob glasovanju za novega predsednika Vrhovnega sodišča RS sploh storijo, glede na to, da je Florjančič edini kandidat, ki ga je minister za pravosodje Goran Klemenčič predlagal, pa je Breznik odgovoril, da gre že za tretji poskus imenovanja. Na prvi razpis na predsednika Vrhovnega sodišča se ni prijavil nihče, na drugega pa se je prijavil Rudi Štravs. »Zelo zanimivo je, da je bil gospod Štravs zelo kritičen v zadevi Patria, pa tudi pred leti, ko je za predsednika Vrhovnega sodišča kandidiral Branko Masleša. Takrat je sodnik Štravs jasno povedal, da je Branko Masleša človeka, ki je karakterno neprimeren, ki je nasprotoval slovenski osamosvojitvi in ki je nekoč omalovaževal človeka, ki so ga ubili varnostni organi nekdanje države,« je spomnil Breznik. Dodal je, da ima Branko Masleša po mnenju SDS še vedno močan vpliv na sodni svet, ki je kandidaturo sodnika Štravsa zavrnil. »V tretjem poskusu so ostali sodniki čutili, da nimajo nobene podpore pri trenutni koaliciji, zato je Florjančič ostal edini kandidat,« je še dejal Breznik. 


Tonski posnetek novinarske konference je dosegljiv na povezavi:https://soundcloud.com/sds-764150874/franc-breznik-o-predlogu-za-imenovanje-predsednika-vrhovnega-sodisca-14-02-2017

Vir:  PS SDS

nazaj na vrh