Krvavi terorist Šakal, ki je užival Titovo zaščito, je spet pred sodiščem

Krvavi terorist Šakal za rešetkami Krvavi terorist Šakal za rešetkami youtube

V Parizu se bo kmalu začelo ponovno sojenje enemu najbolj krvavih teroristov novejše dobe, Iljiču Ramirezu Sanchezu, ki je bil bolj znan pod vzdevkom »Carlos Šakal«. Danes 68- letni v Venezueli rojeni terorist, se je uspešno pritožil na dosmrtno ječo, ki mu je bila izrečena za bombni napad na kavarno v Parizu leta 1974, v katerem sta bila ubita dva človeka, 34 pa jih je bilo ranjenih. Šakal se sicer že 25 let nahaja v francoskih zaporih, saj je bil obsojen na dosmrtno ječo tudi zaradi umora dveh policistov in civilista v Parizu leta 1975.

Teroristični morilec, ki se sicer razglaša za poklicnega revolucionarja, je priznal, da je bil kriv za serijo terorističnih napadov v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, v katerih je bilo med 1500 do 2000 žrtev. Same napade, zaradi katerih sedi v francoski ječi, pa zanika in zato se je tudi pritožil na razsodbe. Vsej v enem primeru za zdaj uspešno.

Še dandanes terorist ne obžaluje zločinov, za katere trdi, da jih je storil v imenu komunistične revolucije nasploh in v imenu »osvoboditve Palestine« še posebej. Glede na njegov politični nazor niti ni čudno, da je imel zaslombo v mnogih komunističnih državah, tudi Jugoslaviji. V svoji knjigi, ki jo je napisal v zaporu, sam pravi, da je vrsto zločinov storil s pomočjo jugoslovanske tajne policije, v Jugoslaviji pa je užival vso zaščito in to od diktatorja Broza osebno. Ko so ga v Franciji in Nemčiji iskali, je on užival v Dubrovniku, Splitu in Zagrebu. Nekoč so ga sicer prijeli v Zagrebu »navadni policisti«, ker so ugotovili, da ima ponarejen potni list, a je Broz osebno ukazal njegovo izpustitev. Jugoslovanske oblasti so se delale neumne, ko so Francozi in Nemci izvohali, da se Carlos nahaja v Jugoslaviji n zahtevali izročitev. Potem, ko je pritisk na Jugoslavijo postal le prevelik, so mu po Brozovem ukazu diskretno omogočili »umik«- spet je s ponarejenim potnim listom, v skupini jugoslovanskih gradbincev, z letalom odletel iz Beograda v Irak. In od tam naprej k svoji obrti- sejanju smrti med nedolžnimi ljudmi.

B.S.

nazaj na vrh