Kosovska tožilka, povezana z NLB, s 67 milijoni evrov na bančnem računu; kaj pa slovenski tožilci in sodniki?

  • Napisal  C. R.
Mož tožilke s Kosova je sicer direktor prištinske podružnice NLB. Presenetljivo? Mož tožilke s Kosova je sicer direktor prištinske podružnice NLB. Presenetljivo? Foto: arhiv Demokracije

V Sloveniji se pogosto srečujemo s pojavom, da so nekateri nosilci javnih funkcij praktično nedotakljivi, denimo Zoran Janković. S tem se postavlja vprašanje, koliko denarja v resnici priteka na bančne račune tožilcev in sodnikov. Portal Info-ks.net je namreč nedavno poročal o primeru tožilke s Kosova, ki ima na svojem računu kar 67 milijonov evrov.

Gre za tožilko Merito Lumezi, ki je sicer sorodnica glavnega državnega tožilca Aleksandra Lumezija, in velja za eno najbogatejših visokih državnih uslužbenk. Po nekaterih podatkih naj bi njeno družinsko bogastvo sicer znašalo 70 milijonov evrov. Bogastvo naj bi »ustvaril« njen mož Albert Lumezi, ki je sicer generalni direktor komercialne banke NLB Priština. Gre za podružnico Nove ljubljanske banke, sicer največje slovenske banke, ki je v državni lasti in se je v zadnjem času znašla na prvih straneh časopisov zaradi afere s pranjem denarja. Pred kratkim so se vodilni NLB s poslovnimi partnerji tudi lepo zabavali na golf igrišču v Smledniku, kjer so si najeli celo helikopter.

Zanimivo je sicer, da je član uprave NLB Priština tudi Bogdan Podlesnik, nekdanji slovenski prvak v šahu, ki je med drugim povezan tudi s podružnico NLB v črnogorski Podgorici (Montenegrobanka). Predsednica revizijskega odbora v omenjeni banki je sicer Tatjana Jamnik Skubic, vdova po umorjenem Janku Jamniku, direktorju Kemijskega inštituta. Prav tako ima podobno funkcijo v podružnici NLB v Sarajevu ter v Beogradu, kjer podružnico NLB vodi Branko Greganović, nekdanji vidni funkcionar ZSMS v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Seveda se postavlja vprašanje z zvezi s pranjem denarja v NLB, kje vse so končale provizije – jih je kaj prišlo tudi v roke tistih, ki naj bi varovali zakon? Ko smo že pri Zoranu Jankoviću, naj spomnimo, kaj je na svoj facebook profil leta 2012 pisala tedanja tožilka Karmen Erčulj. Na fotografiji s tekaške prireditve Pot ob žici je njen pogled usmerjen proti županu, zato ji je okrajna sodnica Barbara Klajnšek v komentarju ob sliki zapisala: »Se mi dozdeva, da se z županom nekam pomenljivo gledata … .« Na to ji je Erčuljeva odgovorila: »jah, res tko zgleda…sej, bom kar priznala, nekiiii ma tale naš Zoki…«. Leta 2016 je bila Erčuljeva izvoljena za sodnico. Naj spomnimo, da je prav ista sodnica konec marca letos preprečila predajo dokumentacije o NLB t. i. Logarjevi komisiji, ki se v državnem zboru ukvarja s preiskavo bančnega kriminala. Očitno je NLB tako pomembna utrdba, da jo ščitijo tudi tožilci in sodniki. Zato se lahko vprašamo, kako debele so njihove denarnice glede na to, kar počnejo...

 

POPRAVEK: Kosovska državna tožilka nima niti približno 67 milijonov EUR, kosovska protikorupcijska komisija se ji je zato javno opravičila!

Prispevek ˝Kosovska tožilka, povezana z NLB, s 67 milijoni evrov na bančnem računu; kaj pa slovenski tožilci in sodniki?˝, avtorja C.R., ki je bil na spletni strani www.demokracija.si objavljen dne 12.8.2017 vsebuje popolnoma neresnične podatke.

Kot izhaja iz uradne objave kosovske protikorupcijske agencije je prišlo pri vnosu podatkov z obrazca o premoženjskem stanju državne tožilke ga. Lumezi, sicer zakonske partnerice predsednika uprave NLB Priština g. Lumezija, v elektronski sistem protikorupcijske agencije do tehnične napake, zaradi česar je bil na njihovi spletni strani prikazan napačen znesek. Vrednost prijavljenega premoženja državne tožilke, ga. Lumezi, po podatkih protikorupcijske agencije tako niti približno ne dosega napačno objavljenega denarnega zneska v višini 67 milijonov EUR. V zaključku izjave za javnost kosovske protikorupcijske komisije se slednja javno opravičuje ga. Lumezi za nevšečnosti, ki so ji bile povzročene zaradi napačno objavljenega podatka o njenem premoženjskem stanju.

Glede na navedeno so namigovanja avtorja, da naj bi to domnevno »bogastvo« ustvaril njen zakonski partner, g. Lumezi, povsem neutemeljena in nepravilna. Prav tako so nepravilna namigovanja avtorja glede pranja denarja v NLB, s čimer je želel nakazati, da naj bi bil pri temu udeležen tudi g. Lumezi. Glede na javno opravičilo kosovske protikorupcijske komisije je tako več kot očitno, da zakonca Lumezi nimata niti približno »okrog« 70 milijonov EUR na bančnem računu in da nista zakrivila nikakršnih kaznivih dejanj.

Ga. Lumezi kot državna tožilka svoje celotno življenje posveča borbi proti kriminalu na Kosovu, zaradi česar jo je objava članka s takšno vsebino zelo prizadela.

G. Lumezi že dlje časa uspešno vodi banko NLB Priština, ki je sicer v slovenski lasti. Korupcija in pranje denarja sta za njega dejanji, ki ju ostro obsoja. Nikoli ni bil udeležen v takšnih dejanjih, sam pa si že vse od prihoda na to funkcijo prizadeva, da takšnih dejanj v banki, ki jo vodi, ni. Celo več, v banko je vpeljal sistem takšnega nadzora, ki onemogoča prav takšna dejanja, kakršna se mu posredno očitajo v objavljenem članku. Glede na to, je bil tudi sam izjemno prizadet ob njegovi objavi.

Merita in Albert Lumezi, po pooblaščenki, Odvetniški družbi Sibinčič Križanec Medak o.p. d.o.o.

nazaj na vrh