Kosovska tožilka, povezana z NLB, s 67 milijoni evrov na bančnem računu; kaj pa slovenski tožilci in sodniki?

  • Napisal  C. R.
Mož tožilke s Kosova je sicer direktor prištinske podružnice NLB. Presenetljivo? Mož tožilke s Kosova je sicer direktor prištinske podružnice NLB. Presenetljivo? Foto: arhiv Demokracije

V Sloveniji se pogosto srečujemo s pojavom, da so nekateri nosilci javnih funkcij praktično nedotakljivi, denimo Zoran Janković. S tem se postavlja vprašanje, koliko denarja v resnici priteka na bančne račune tožilcev in sodnikov. Portal Info-ks.net je namreč nedavno poročal o primeru tožilke s Kosova, ki ima na svojem računu kar 67 milijonov evrov.

Gre za tožilko Merito Lumezi, ki je sicer sorodnica glavnega državnega tožilca Aleksandra Lumezija, in velja za eno najbogatejših visokih državnih uslužbenk. Po nekaterih podatkih naj bi njeno družinsko bogastvo sicer znašalo 70 milijonov evrov. Bogastvo naj bi »ustvaril« njen mož Albert Lumezi, ki je sicer generalni direktor komercialne banke NLB Priština. Gre za podružnico Nove ljubljanske banke, sicer največje slovenske banke, ki je v državni lasti in se je v zadnjem času znašla na prvih straneh časopisov zaradi afere s pranjem denarja. Pred kratkim so se vodilni NLB s poslovnimi partnerji tudi lepo zabavali na golf igrišču v Smledniku, kjer so si najeli celo helikopter.

Zanimivo je sicer, da je član uprave NLB Priština tudi Bogdan Podlesnik, nekdanji slovenski prvak v šahu, ki je med drugim povezan tudi s podružnico NLB v črnogorski Podgorici (Montenegrobanka). Predsednica revizijskega odbora v omenjeni banki je sicer Tatjana Jamnik Skubic, vdova po umorjenem Janku Jamniku, direktorju Kemijskega inštituta. Prav tako ima podobno funkcijo v podružnici NLB v Sarajevu ter v Beogradu, kjer podružnico NLB vodi Branko Greganović, nekdanji vidni funkcionar ZSMS v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Seveda se postavlja vprašanje z zvezi s pranjem denarja v NLB, kje vse so končale provizije – jih je kaj prišlo tudi v roke tistih, ki naj bi varovali zakon? Ko smo že pri Zoranu Jankoviću, naj spomnimo, kaj je na svoj facebook profil leta 2012 pisala tedanja tožilka Karmen Erčulj. Na fotografiji s tekaške prireditve Pot ob žici je njen pogled usmerjen proti županu, zato ji je okrajna sodnica Barbara Klajnšek v komentarju ob sliki zapisala: »Se mi dozdeva, da se z županom nekam pomenljivo gledata … .« Na to ji je Erčuljeva odgovorila: »jah, res tko zgleda…sej, bom kar priznala, nekiiii ma tale naš Zoki…«. Leta 2016 je bila Erčuljeva izvoljena za sodnico. Naj spomnimo, da je prav ista sodnica konec marca letos preprečila predajo dokumentacije o NLB t. i. Logarjevi komisiji, ki se v državnem zboru ukvarja s preiskavo bančnega kriminala. Očitno je NLB tako pomembna utrdba, da jo ščitijo tudi tožilci in sodniki. Zato se lahko vprašamo, kako debele so njihove denarnice glede na to, kar počnejo...

nazaj na vrh