Kdo skuša diskreditirati Donalda Trumpa pred skorajšnjo inavguracijo?

  • Napisal  STA, G. B.
Očitno predvolilnega boja še ni konec - kaviar-socialisti bi se še vedno radi odkrižali Donalda Trumpa. Očitno predvolilnega boja še ni konec - kaviar-socialisti bi se še vedno radi odkrižali Donalda Trumpa. Foto: Michael Vadon / Wikipedia

V ZDA se je škandal v zvezi z domnevnim ruskim vpletanjem v predsedniške volitve močno poglobil z nepotrjenimi obveščevalnimi informacijami o perverznostih novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki jih ta na Twitterju odločno zanika kot laži in lov na čarovnice.

Novo fronto je javno odprla televizija CNN, ki se sklicuje na obveščevalne vire, piskrček pa je dodala še revija Buzzfeed z resnično zelo nerodnimi informacijami o tem, s čimer naj bi Rusija držala Trumpa v šahu. Obtožbe in zanikanja se vrstijo in trenutno ni jasno, ali gre res za rusko početje, za maščevanje ameriških obveščevalnih agencij Trumpu, za delo demokratskih operativcev ali za kaj drugega.

Črna propaganda proti Trumpu

Trump je do konca preteklega tedna ne le odločno zavračal obtožbe o tem, da mu je Rusija pomagala do zmage z računalniškimi vdori demokratom in potem predajo nerodnih informacij o Hillary Clinton spletni strani WikiLeaks, ampak je tudi napadel ameriške obveščevalne agencije, ki so trdile, da se je to zgodilo. "Gre za iste ljudi, ki so trdili, da ima Irak orožje za množično uničenje," je govoril Trump.

Po srečanju z obveščevalnimi šefi pa je konec preteklega tedna dejal, da ima veliko spoštovanje do teh ljudi, čeprav je obtožbe o ruski pomoči še naprej zavračal. CNN je v torek poročala, da so mu obveščevalni šefi v petek izročili osebne in finančne informacije, ki so jih Rusi zbrali o njem, vendar jih niso objavili. Isto poročilo so dobili tudi Obama in kongresni voditelji.

Ameriški obveščevalci naj bi informacije dobili od nekdanjega britanskega agenta tajne službe MI-6, ki so ga najeli tako republikanci kot demokrati, da jim naredi opozicijsko preiskavo Trumpa. Ta neimenovani Britanec, ki mu ameriški obveščevalci zaupajo, je po besedah legendarnega Carla Bernsteina, ki je razkrival afero Watergate, nekako prišel do tega, kar naj bi imeli Rusi.

Buzzfeed je potem to tudi objavil s pripisom, da informacije ni mogoče preveriti. Informacija pravi, da so Rusi Trumpa med obiskom Moskve posneli v hotelski sobi s prostitutkami, ki jim je naročil, naj urinirajo na posteljo, ker sta prej v njej med obiskom Moskve spala predsednik ZDA Barack Obama in prva dama Michelle.

Trump je v torek zvečer odločno tvital, da gre za laži in lov na čarovnice, njegov odvetnik Michael Cohen pa je zagotovil, da gre za popolne neumnosti, butaste lažne novice, s čimer bi bilo potrebno prenehati, ker gre za norčevanje iz javnosti. "Jasno je, da gre za domišljijo nekoga v upanju, da jo bodo liberalni mediji pograbili in objavili," je dejal Cohen.

Obveščevalci naj bi Trumpu dali jasno vedeti, da imajo Rusi nerodne informacije tako o njem kot o Clintonovi, objavljali pa so le tisto, kar je škodovalo demokratki. Poleg tega pa naj bi odkrili nekaj hujšega. Namreč da so Trumpovi podporniki ali sodelavci menjavali informacije z Rusi v času kampanje preko posrednikov.

Ameriški kongresniki so doslej šli le tako daleč, da so napadali Rusijo zaradi poskusa vpletanja v ameriške volitve, vendar samostojno, brez sodelovanja kogarkoli na ameriški strani. Še posebej republikanci poudarjajo, da to nikakor ni vplivalo na volilni izid. V torek je demokrat Ron Wyden kot prvi senator odkrito omenil možnost povezav med Trumpovo kampanjo in Moskvo.

Wyden je direktorja FBI Jamesa Comeyja na zaslišanju o ruskem početju v odboru za obveščevalne dejavnosti vprašal, ali FBI preiskuje obtožbe o sodelovanju Trumpove kampanje in Rusije. Comey mu je odvrnil, da tega na odprtem zaslišanju ne more komentirati. Republikanec Lindsey Graham iz Južne Karoline je sicer medijem povedal, da po njegovem mnenju takšna preiskava že poteka.

Donald Trump bo imel danes prvo novinarsko konferenco po zmagi na volitvah 8. novembra. Istočasno bo v senatu potekalo zaslišanje Trumpovega kandidata za državnega sekretarja Rexa Tillersona. Glavni izvršni direktor ExxonMobila ima dobre poslovne in osebne zveze v Rusiji. Dvoma o tem, kaj bo glavna tema novinarske konference in Tillersonovega zaslišanja, ni nobenega.

»Še štiri leta!«

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek zvečer v Chicagu opravil svoj zadnji predsedniški govor, preden bo 20. januarja predal oblast novoizvoljenemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki ga ni omenjal. V govoru je opisal dosežke zadnjih osmih let, kar je vodil ZDA, in se zahvalil vsem po vrsti od prostovoljcev do soproge Michelle.

V govoru je med drugim dejal, da je demokracija težko in včasih tudi krvavo opravilo, velikokrat pa se zdi, kot da se za vsaka dva koraka naprej stopi en korak nazaj. Točno tako se trenutno počuti več kot polovica Američanov, ki jih bo namesto umirjenega, premišljenega in zadržanega predsednika brez sence škandala naslednja štiri leta vodil Donald Trump.

Množica je kričala "še štiri leta!, še štiri leta!", Obama pa ji je odvrnil, da ne more, vendar je zagotovil, da gre Amerika na daljši rok vedno naprej. Ameriški predsednik ima lahko le dva štiriletna mandata.

Tradicijo poslovilnih govorov je leta 1796 začel prvi predsednik ZDA George Washington, Obama pa si je za prizorišče izbral Chicago, kjer je začel kariero političnega aktivista oziroma organizatorja skupnosti, na podlagi katere se je leta 2009 vpisal v zgodovino kot prvi temnopolti predsednik države.

Podpornikom in vsem drugim malce bolj skeptičnim je zagotovil, da je Amerika danes boljša in trdnejša kot pred osmimi leti, čeprav križi in težave obstajajo še naprej. Recesije ni več, zaposlovanje raste, plače tudi, avtomobilska industrija cveti, normalizirajo se odnosi s Kubo, z Iranom je bil dosežen jedrski sporazum, Osama bin Laden je mrtev, homoseksualci imajo pravico do poroke, 20 milijonov Američanov pa ima dostop do zdravstva.

Vse to je naštel in kot pridobitve zadnjih osmih let, ki jih, vsaj nekatere, ogroža naslednik. Glede zdravstvene reforme, ki jo nameravajo republikanci odpraviti, je dejal, da nima nič proti, če najdejo kaj boljšega.

Ob omembi tranzicije je množica glasno izrazila neodobravanje osebe, ki se bo vselila v Belo hišo, vendar jo je Obama pomiril in dejal, da bo zagotovil gladko tranzicijo, kot jo je dobil sam od predhodnika Georga Busha mlajšega.

Čeprav je po besedah Obame Amerika danes na boljšem, pa se rasne napetosti nadaljujejo, za predsednika pa je velik problem zapiranje ljudi v svoje lastne balone. Mediji vse bolj služijo določenim okusom, strankarske delitve se večajo, velike so tudi gospodarske razlike. Državljanom je ob slovesu zato priporočil, naj nehajo govoriti drug mimo drugega in se bolj poslušajo.

Republikanci ne verjamejo v podnebne spremembe, Obama pa je dejal, da pretvarjanje, da problem ne obstaja, tega problema ne bo odpravilo. Pozval je k ohranitvi napredka in nadaljevanju dela na tem področju.

Pohvalil se je z odstranitvijo več deset tisoč teroristov na čelu z Osamo bin Ladnom in dejstvom, da tuja teroristična organizacija v osmih letih na ameriških tleh ni izvedla napada. Izvedli so jih posamezniki, ki jih navdihuje Islamska država, Obama pa se je pohvalil, da so ji skupaj z zavezniki uspeli odvzeti polovico osvojenega ozemlja.

Ob tem je Američane pozval, naj se ne vdajajo strahu in še naprej zavračajo diskriminacijo muslimanov. Guantanama mu ni uspelo zapreti, je pa uspel končati mučenje terorističnih osumljencev.

Proti koncu govora, ko se je začel zahvaljevati, je malce zajokal. Sodelavcem in podpornikom je zagotovil, da so skupaj uspeli spremeniti svet, izbiro Josepha Bidna za podpredsednika je označil za svojo prvo in najboljšo izbiro, saj je dobil brata. Soprogi Michelle je povedal, da ni bila le žena in mati njegovih otrok, ampak najboljša prijateljica.

"Iz Bele hiše si naredila prostor za vse in zaradi tvojega vzora si novi rodovi postavljajo višja obzorja," je dejal Obama in hčerki Malio in Sasho pohvalil, da sta v zadnjih osmih letih zrasli v izjemni mladi ženski, pametni in lepi, prijazni, premišljeni in polni strasti. "Od vseh stvari, ki sem jih dosegel v življenju, sem najbolj ponosen, da sem vajin oče," je dejal.

Levičarske iluzije

Kakorkoli že, očitno gre pred primopredajo predsedniške funkcije za zelo hud boj, kar dokazuje, kako je izvolitev Trumpa ponagajala številnim kaviar-socialističnim navezam, ki so v zadnjem času pod vladavino Baracka Obame pridobile na moči, sedaj pa se njihovo lagodno življenje očitno končuje. Morda tudi zato skušajo uporabiti še zadnje možnosti, da do umestitve Donalda Trumpa vendarle ne bi prišlo. Kar pa je seveda le utvara svetovne levice.

nazaj na vrh