Janša ob poimenovanju Hiše Jožeta Pučnika: »Vzeli so mu domovino, simbolično dom, s tem dejanjem mu mi ta dom vračamo.«

  • Napisal  G. B.
Janša ob poimenovanju Hiše Jožeta Pučnika: »Vzeli so mu domovino, simbolično dom, s tem dejanjem mu mi ta dom vračamo.« Foto: SDS

Sedež SDS na Trstenjakovi ulici 8 v Ljubljani dobiva novo ime. Včeraj so namreč odkrili tablo z napisom »Hiša Jožeta Pučnika«. Kot je na otvoritvi povedal predsednik SDS Janez Janša, so Pučniku s tem na simboličen dom vrnili domovino, ki so mu jo vzeli z zaporom ter izgnanstvom.

»Delali bomo za stvar, ne za parcialne interese. Delali bomo za dobro Slovenije,« je na slovesnosti ob poimenovanju Hiše Jožeta Pučnika obljubil predsednik SDS, ki je zrastla na temeljih osamosvajanja in demokratizacije Slovenije, v kateri je nosilno vlogo nosil dr. Jože Pučnik. V mesecu, ko je SDS po desetih letih z odplačilom zadnjega obroka kredita postala popolna lastnica hiše, v kateri deluje glavno tajništvo, so ji s slovesnim odkritjem spominskega obeležja nadeli ime Hiša Jožeta Pučnika.

Ob tej priložnosti je predsednik SDS Janez Janša o očetu slovenske državnosti Jožetu Pučniku povedal: »Bil je eden tistih velikih Slovencev, ki so morali v pregnanstvo, ki so morali zaradi svojih idej, svojega prepričanja in dela za domovino praktično pod prisilo to domovino zapustiti. Vzeli so mu domovino, simbolično tudi dom, in s tem dejanjem tukaj mu mi ta dom vračamo.« Ob tem je poudaril, da poleg tega, da največje letališče v Sloveniji nosi ime po dr. Jožetu Pučniku, kakor tudi nekatere šole, trgi parki in ulice po Sloveniji, danes dr. Jože Pučnik dobiva svojo Hišo. Predsednik SDS se je zahvalil vsem, ki so tako ali drugače pred 10 leti prispevali k realizaciji projekta, posebej tedanjemu glavnemu tajniku Dušanu Strnadu, zlasti pa članicam in članom, ki so preko lastnih članarin in lastnih sredstev ta kredit tudi odplačali.

»Kot Slovenska demokratska stranka bomo naredili vse, da se bodo v tej hiši izvajale vsebine, na katere bi bil dr. Jože Pučnik ponosen, da bomo delali tisto, kar je bilo bistvo njegovega delovanja, torej, da bomo delali za stvar, ne pa za neke parcialne interese, in da bomo delali za dobro Slovenije,« je obljubil Janša.

Slovesnosti se je udeležil tudi sin dr. Jožeta Pučnika Gorazd Pučnik, ki je skupaj s predsednikom SDS Janezom Janšo ponosno odkril tablo v spomin na svojega očeta. Sledil je kulturni program z recitalom pesmi Toneta Kuntnerja in Igorja Pirkoviča.

Pučnik je sicer močno zaznamoval slovensko politično življenje. Že kot študent filozofije ter primerjalne književnosti je veljal za samostojno mislečega pisca, zaradi česar ga je komunistična oblast dvakrat aretirala in poslala v zapor, skupaj je bil zaprt sedem let. Ker mu slovenske oblasti niso želele izdati potrdila o diplomi, je odšel v Nemčijo, se zaposlil kot pristaniški delavec v Hamburgu, obenem pa je študiral družbene vede in prišel do doktorata. Deloval je na univerzi v Lünebergu. Tam je bival med leti 1966 in 1989. Že pred vrnitvijo v Slovenijo je sodeloval z Novo revijo in bil med pisci prispevkov za slovenski nacionalni program. Postal je predsednik Socialdemokratske zveze Slovenije in nato še vodja koalicije Demos, leta 1990 pa je kandidiral za predsednika predsedstva. Čeprav ni imel formalne državne funkcije, je bil vendarle motor osamosvojitvenih procesov. Prvo politično funkcijo je prevzel šele spomladi 1992, ko je postal podpredsednik vlade, nato pa je postal poslanec, med drugim je vodil preiskovalno komisijo o povojnih pobojih. Leta 1993 je vodenje Socialdemokratske stranke, danes Slovenske demokratske stranke, prepustil Janezu Janši. Tudi po umiku iz političnega življenja je ostal navzoč kot publicist in kritičen opazovalec slovenske tranzicije. Umrl je leta 2003.

Dodajamo pa še poročilo o sprejemu novih članov:

Janez Janša: SDS ima globoke korenine, to so naši člani

»Če nimaš trdnih korenin, te odnese že majhna sapica, v slovenskem političnem prostoru pa ne pihajo sapice, ampak rujejo viharji,« je predsednik SDS dejal na sprejemu novih članov, ki so naša ključna moč.

V Slovenski demokratski stranki svoje nove člane zmeraj prisrčno sprejmemo na posebni slovesnosti. Tokratni sprejem smo združili z odkritjem plošče, s katero smo našo hišo poimenovali po dr. Jožetu Pučniku. Sprejema so se udeležili tudi nekateri poslanci in drugi vidni predstavniki stranke.

Generalni sekretar Janez Mežan je v pozdravnem nagovoru izrazil prepričanje, da je nove člane v stranko privabil odličen program, s katerim bomo začeli vladati, ker točno vemo, kaj in kako je potrebno v Sloveniji spremeniti. »Gotovo vas je k tej odločitvi vodila načelnost stranke, prave vrednote, ki jih stranka zastopa,« je še dejal Mežan in dodal, da smo v stranki veseli in ponosni na njihovo odločitev v času, ko so pred nami veliki izzivi.

Nada Brinovšek, predsednica Ženskega odbora SDS, je dejala, da se najbrž vsem ob besedi ženska prikliče beseda mama. »Biti mama je najlepše poslanstvo. Vzgajamo svoje otroke, jim nudimo ljubezen, toplo zavetje, objem,« je dejala in dodala, da ženske tudi stranki dajejo posebno dimenzijo s svojim bogatim programom dela z najpomembnejšim dogodkom Družinskim dnevom.

Zbrane je pozdravil tudi novi predsednik Kluba seniork in seniorjev SDS Branko Šumenjak, ki je izpostavil, da želijo seniorji kot ena izmed najbolj aktivnih skupin znotraj SDS nadaljevati Pučnikovo delo in njegova prizadevanja za boljšo Slovenijo.

Žan Mahnič, predsednik SDM, je poudaril, da je SDM prostor, kjer se tkejo nove, moderne ideje in o eni izmed njih bo v kratkem razpravljal državni zbor, to je prihod Uberja v Slovenijo. »Predlagamo tiste spremembe, ki so predvsem v korist mladim, zaposlovanja, aktivnega prebivalstva, kar pozitivno vpliva tudi na starejše, na polnjenje pokojninske blagajne,« je poudaril.

Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da se glavno življenje stranke dogaja v občinskih odborih, vsak član in članica deluje tam, kjer živi, zato ima stranka globoke korenine. »Če nimaš trdnih korenin, te odnese že majhna sapica, v slovenskem političnem prostoru pa ne pihajo sapice, ampak rujejo viharji,« je bil slikovit predsednik. Program stranke ni zgrajen okoli parcialnih interesov, ampak temelji na reku dr. Jožeta Pučnika: »Nam gre za stvar.«

V prihodnjem letu nas čakajo državnozborske in lokalne volitve, na katere se kvalitetno pripravljamo. »Za kandidature v vseh občinah potrebujemo 3000 kandidatk in kandidatov, več kot ima večina strank v Sloveniji svojih članov,« je poudaril. SDS zadnjih 20 let vloži največ kandidatur, kandidira v vseh občinah, na zadnjih treh volitvah je vedno zmagala: »To je pretežen del naše moči.« Kjer imamo v svojih rokah vpliv, večino v občinskih svetih in župane, skušamo z dobrim delom za ljudi in okolje, volivce prepričati, da nam ponovno zaupajo, kjer tega ni, pa si to skušamo priboriti. Ob tem je spomnil še na volitve leta 2014, ko je stranka Mira Cerarja na državnozborskih volitvah dosegla rekorden rezultat, tri mesece kasneje na lokalnih volitvah pa v 212 občinah nobenega župana in zgolj zanemarljivo število svetnikov.  

V letu 2018 nas čakata dva izziva. »Stranki ste se priključili v času, ko začenjamo intenzivne priprave na državnozborske in lokalne volitve,« je dejal predsednik, ki verjame, da so predsedniki odborov tudi nove člane že pocukali za rokav in povabili k sodelovanju. »Naša zmaga in obrat Slovenije v pravo smer sta odvisna od tega, koliko bo vsak od izmed nas naredil,« je še poudaril in dodal, da je ključ do sprememb v naših rokah, prepričati moramo ljudi, ki so že obupali, ki ne verjamejo v moč svojega glasu. Vsak glas šteje enako, tako glas univerzitetnega profesorja, kot vratarja. Ob koncu je nove člane, našo novo moč, pozval k dajanju pobud in idej.

nazaj na vrh