(IZ MINUTE V MINUTO) Pogovorno omizje ''Obramba in demokracija leta 1991 in danes''; Krkovič: Ko pade vojska, pade država

Pogovorno omizje ''Obramba in demokracija leta 1991 in danes" (foto: Petra Janša) Pogovorno omizje ''Obramba in demokracija leta 1991 in danes" (foto: Petra Janša)

Združenje VSO in Mestni odbor SDS Kranj v dvorani Mestne knjižnice Kranj organizira pogovorno omizje ''Obramba in demokracija leta 1991 in danes''. Gosta omizja sta poslanec v DZ mag. Branko Grims in predsednik Društva MORiS Kočevska Reka Tone Krkovič. Pogovorno omizje moderira podpredsednik Združenja VSO Franci Feltrin.

18:38 Okrogla miza je končana. Sledil je aplavz govorikom.

18:36 Grims: Potrebujemo vojsko, učinkovito podjetništvo in voljo do življenja. Za to je potrebno iti na te volitve. Če se vrnem na besede Jožeta Pučnika: Zdaj gre za Slovenijo!

18:35 Grims o majhnem človeku, ki ga Krkovič nikoli več ne bo imenoval, je Milan Kučan. 

18:28 Iz občinstva vprašanje Krkoviču glede vloge Jelka Kacina pri odstavitvi Janeza Janše kot takratnega obrabnega ministra: Imel je škodno vlogo. Zna delovati z dozo cinizma. Depala vas je zarota stoletja. Svetovalec za obrambo takratnemu vrhovengu poveljniku vojske, ki ga nočem imenovati, je bil general Zorc. Oglejte si film Urok Depale vasi. Na magnetogramu, ki smo ga posneli tajno, je bilo slišati, da bo Jelko Kacin zamnejal Janšo.

18:25  Grims: V središče vrednostnega sistema je potrebno postaviti domoljubje. Poglejte si Hrvaško in odnosa Nata do nje.

18:24 Grims pozdravlja sodelovanje strank na desnici. Poudari pa, da bo potrebno iti na volitve. Za zgled imejmo Poljsko, kjer v parlamentu nimajo več niti ene leve stranke.

18:22 Grims o paralelah razorožitve takratne slovenske vojske in današnje odprtje mej, ko je vojska v takem stanju. Grims ponovi, da moramo spremeniti moramo vrednostni sisitem. 

18:20 Grims o politični viziji slovenske vojske: Tonetu, daš mikrofon uroke, pa se ne ustavi. Zdaj si pa predstavljajte, d amu daš orožje v roke. Prave ljudi na prava mesta. Treba je spremeniti sisitem vrednot na vseh področjih. Ljudje nimajo jasne slike, kdo je kdo, in kaj je prav in ne. 

18:18 Krkovič o MORiSu, ko kvantiteta ni kvaliteta in obratno.

18:17 Krkovič tudi o ljubosumju, ki ma rušilno moč. 

18:14 Krkovič ne izgovarja več imena glavnega izdajalca slovenske vojske: Vsi vemo, kdo je to.

18:13 Krkovič: Na angleški akademiji so mi povedali, da smo stolkli jugoslovansko vojsko, ki je bila najmočnejša prav v napadu na Slovenijo. Zanli smo se upreti tako, da je bilo čim manj žrtev.

18:11 Krkovič: Tretje ime je PDS. 

18:10 Krkovič: Ni Udba poslušala mene, jaz sem takrat poslušal Udbo.

18:08 Krkovič še o imenih slovenske vojske: Jedro upora. Zato, da bi organizirano dvignili narod.

18:05 Krkovič omeni, da je bil gost na ustanovitvi stranke Vilija Kovačiča Davkoplačevalci se ne damo.

18:03 Krkovič pove, da bi rad po slovenskih šolah predaval o nastanku slovenske vojske, pa ne sme niti skozi vrata. 

18:02 Krkovič: Manevrska struktura je bila organizacija izven okvira takratne jurisdikcije.

17:59 Krkovič: Usodni tandem pri nastaku slovenske vojske sta bila Janez Janša in Igor Bavčar. Opeartivni del tega sem bil sam. 

17:57 Krkovič: Trdim, da vojska ne oboleva za zobobolom, ampak za rakom. Klica sega v oktober 1990. Slovenska vojska ima v nastanku pet imen: Prvo ime je, da ni imela imena. 

17:56 Krkovič: Problematiko slabo poznajo, da bi rešili vojsko.

17:55 Krkovič obudi spomin na čas, ko je prišel k Janezu Janši, tedanjemu obrambnemu ministru.

17:53 Pogovor teče o tem, da politika kroji vojsko. Če bomo imel tako politiko, kot j bila dosedaj, bo še naprej tako.

17:52 Krkovič: Slovenska vojska bo letos stara 28 let! To moramo vedeti. Sloevnska vojska je bila programirana za to, da propade. Kako nazaj? 

17:49 Krkovič: Imeli so gnusni načrt, da bi bil slovenski vojak brez orožja. 

17:47 Krkovič: Problem je sistemski. Vir problema je bila razorožitev teritorialne vojske s strani tistih, ki jim Slovenija ni bila intimna izbira. Kljub temu smo vzostavili učinkovito vojaško obrambo.

17:44 Krkovič: Problem slovenske vojske ni problem slovenskega vojaka. 

17:41 Grims se ne strinja, da smo vsi enako odgovorni: Eni smo vojsko gradili, drugi so jo podirali. Nikoli ne recite, da smo vsi enako krivi. Odgovorni smo za tisto obdobje, ko smo imeli vlado.

17:38 Grims daje besedo za naslednje vprašanje. Gospod iz občinstva se strinja s Krkovičem, da je odnos do vojske dane zares tak. Za to je odgovorna politika kot celota. 

17:37 Grims: Slovenci smo bili skozi zgodovino izjenmi vojaki. Stanje danes je zato tako, ker so vojsko prevzeli tisti, ki jim Slovenija ni bila intimna izbira.

17:35 Krkovič poudarja pomen vojske v stanju ogrožensoti: Tako kot pri zdravju, je pomembna obramba v stanju bolezni. Tako je tudi v državi.

17:33 Krkovi razlaga problematiko jugovojske, ki se je infiltrirala v slovensko vojsko. Mi se danes srečujemo s kolapsom slovenske vojske. Ko pade vojska, pade tudi država. Pri nas se ni še zgodila sprememba. Prišel je čas resnice.

17:32 Krkovič: Na čem je padla vojska na Nato testu; niso se znali gibati.

17:30 Krkovič: Vojska ni javna, državna uprava. Termin stopnja izobrazbe ne sodi v vojsko. Samo čin je tisti, ki odloča.

17:28 Krkovič: V ameriški akademiji so se drugi vedli do mene kot jaz do njiih. Profesionalna vojska gre na račun, vsaj 50 odstokov tega, odnosa v vojski. Ta univerzalni steber je pri nas padel. 

17:26 Krkovič: Vsak poklicni vojak še ni profesionalen. Kaj bo potrbno spremeniti? Profesionalni vojak do tega poklica in poslanstva slovenskega vojaka ni nujno enak ameriškemu. 

17:25 Krkovič: Jaz sem strokovnjak vojaške stroke in povem vam, da je hudo pozno. Tu ni šale. Niso dopuščene napake. 

17:23 Krkovič: Od vrhovnega poveljnika je prišlo potrdilo, da je vojska v slabem stanju. To je priznanje poraza.

17:22 Krkovič o poklicni profesionalni vojski: Mi smo tehnični in smo logični. Iz nastopa poslanca sem zaznal, da je vojska kos izzivom, vendar je realno to, da je danes slovenska vojska pred kolapsom.

17:21 Vprašanje glede naborništva in problematiki poklicne vojske. 

17:20 Krkovič sprašuje navzoče. 

17:19 Tone Krkovič prevzema besedo: Kot vojak bom zelo kratek. Ne želim nasopati zadnje čase, zato sprašujem ljudi, kar jih zanima.

17:18 Grims: Žica zaenkrat dobro ščiti mejo. Levica bi jo rada odstranila. 

17:15 Grims: Avstrija je že napovedala izgon nelegalnih migrantov. Podobno bo v Francija zaščitila svoje meje. Tudi Švica je začitila svoje meje. Edina ostaja Slovenija, ki nima zaščitene meje. Za to je ta trenutek tako pomemben. Vso to dogajanje bo steklo poleti in jeseni. Bo takrat že prepozno? Ljudje tudi 1991 niso verjeli, da bomo samostojna. 

17:14 Grims: Jutri bo zgodovinski dan, ko bo Cerar podal odstop v DZ in bo padla leva vlada. To je zadnja leva vlada v EU. Vse okoli nas so desne vlade.

17:13 Grims: Če Evropo preplavi radikalni islam, se bo ovila v nek srednjeveški plašč.

17:12 Grims: Zdaj je čas za Slovenijo. Tako kot leta 1991. Čez Slovenijo je v preteklem letu šlo pol milijona migrantov.

17:11 Grims ugotavlja, da so paralele med tedanjim in sedanjim trenutkom so na mestu

17:10 Branko Grims prevzema besedo

17.07 VSO: Začenja se okrogla miza

 

nazaj na vrh