Invazivni hrošč ogroža slovite japonske češnje

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Aromia bungii ali rdečevratni kozliček (foto: Wikipedia) Aromia bungii ali rdečevratni kozliček (foto: Wikipedia)

Turisti vsako pomlad oblegajo deželo vzhajajočega sonca, da bi občudovali bele in rožnate cvetove japonskih češenj. A ta drevesa so zdaj ogrožena, saj jih napada invazivni tujerodni hrošč.

Gre za vrsto rdečevratni kozliček (Aromia bungii), ki živi na Kitajskem, Tajvanu, Korejskem polotoku in severu Vietnama. Ti hrošči živijo na češnjah in slivah ter uničujejo njihovo lubje. Ker lahko drevo v primeru hujšega napada odmre, strokovnjaki bijejo plat zvona.

"Če ne bomo ukrepali, lahko hrošči poškodujejo češnjeva drevesa in čez nekaj let ne bomo več mogli uživati v hanamiju (japonski izraz za opazovanje cvetočih češenj)," je dejala raziskovalka z gozdnega inštituta Estuko Shoda-Kagaya.

Po navedbah japonskega ministrstva za okolje so hrošča prvič opazili leta 2012 v osrednji prefekturi Aichi, zdaj pa se je razširil tudi na območje blizu Tokia. Strokovnjaki domnevajo, da je na Japonsko prišel z uvoženimi izdelki iz lesa.

Japonsko ministrstvo za okolje je januarja rdečevratnega kozlička uradno razglasilo za invazivno tujerodno vrsto.

Makoto Miwa s centra za okoljske vede v Saitami je dejal, da je treba ličinke hrošča pokončati s pesticidom, resno prizadeta drevesa pa posekati, da bi rešili druga.

Center je izdal priročnik z navodili, kako prepoznati in uničiti hrošča, ki je velik od tri do štiri centimetre. "Moramo sodelovati z domačini, da se znebimo te žuželke. To terja čas in potrebujemo veliko ljudi, ki morajo preveriti vsako drevo," je dejala Kagaya.

Sezona cvetenja češenj se je v Tokiu uradno začela minuli teden, ko so zacvetela prva drevesa v svetišču Yasukuni. Po navedbah meteorološke agencije so češnje zaradi toplega vremena zacvetele devet dni prej kot običajno.

nazaj na vrh