Imeli smo prav: Nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu, libanonski kemik Michael Stephan, imel novo »tarčo«

Michel Stephan se je pojavil v pravnomočni obtožnici za pripor, ki jo je tožilstvo junija 2015 napisalo za dr. Milka Noviča. Stephan se takrat ni strinjal z odvzemom zavarovanja sledi delcev GSR in preiskovalci so mu ugodili. Michel Stephan se je pojavil v pravnomočni obtožnici za pripor, ki jo je tožilstvo junija 2015 napisalo za dr. Milka Noviča. Stephan se takrat ni strinjal z odvzemom zavarovanja sledi delcev GSR in preiskovalci so mu ugodili. Foto: RTV SLO

Pred dobrim mesecem smo prvi na Twitterju objavili novico, da so v ljubljanski pripor pripeljali libanonskega kemika Michela Stephana. Pri njem so našli pištolo z dušilcem, ker je imel novo »tarčo«. Odvetnika Gorazda Fišerja mu plačuje podjetje Donit Medvode.

Minuli četrtek smo na Kemijskem inštitutu zaradi kratkega prispevka v Demokraciji povzročili, da so se vodilni sešli na izrednem sestanku. Tam so odgovornim za komuniciranje z javnostjo naročali, kako poročati v primeru vprašanj glede priprtega Michela Stephana. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da so službi za odnose z javnostjo naročali, da morajo zanikati povezavo med umorom nekdanjega direktorja dr. Janka Jamnika in priprtim libanonskim kemikom Stephanom. Sicer pa smo kot prvi medij objavili najprej na Twitterju, nato v reviji Demokracija, da od 20. oktobra v priporu na Povšetovi ulici sedi Michel Stephan, ki je nekaj let sodeloval s Kemijskim inštitutom in se je pojavil v pravnomočni obtožnici za pripor, ki jo je tožilstvo junija 2015 napisalo za dr. Milka Noviča. Vseskozi smo opozarjali, da v oči bode dejstvo, da se Stephan takrat ni strinjal z odvzemom zavarovanja sledi delcev GSR in preiskovalci so mu ugodili. »S tovrstnim postopkom zavarovanja sledov se ni strinjal Michel Stephan, zato ta postopek zavarovanja z njim ni bil izveden, Hassanien Abdelrahim Ibrahim pa preiskovalcem do sedaj ni bil dosegljiv zaradi odhoda v tujino (UZ o ugotovljenih dejstvih z 20. 12. 2014 /iskanje osebe Hassanien Abdelrahim Ibrahim/),« je med drugim pisalo v omenjeni obtožnici.

Zakaj odvetnika Michelu Stephanu plačuje Donit, preberite v četrtkovi Demokraciji.

Režimski mediji: Zaradi suma napeljevanja k umoru pripor za nekdanjega zaposlenega na Kemijskem inštitutu

Danes pa so osrednji (beri: režimski) mediji poročali, da se je Kemijski inštitut po skoraj treh letih od umora nekdanjega direktorja ponovno znašel v središču pozornosti zaradi novega domnevnega kaznivega dejanja. Nekdanji zaposleni je namreč osumljen napeljevanja k umoru nekdanjega kolega. Kot poroča Večer, je 54-letni libanonski kemik Michael Stephan, ki je nekaj let sodeloval s Kemijskim inštitutom, osumljen kaznivega dejanja napeljevanja k umoru enega izmed vodilnih uslužbencev inštituta.
Na ljubljanskem okrožnem sodišču so potrdili, da so za osumljenega 20. oktobra odredili pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in morebitnega vplivanja na priče oziroma uničenja dokazov. Po pojasnilih sodišča je zadeva trenutno v sodni preiskavi, in sicer zaradi kaznivega dejanja napeljevanja k umoru, poroča Dnevnik.

Tožilstvo je namreč po zaslišanju osumljenca zahtevo za sodno preiskavo vložilo zaradi suma napeljevanja k umoru, po členu, ki govori o umoru iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov. Zagrožena zaporna kazen za umor je od 15 do 30 let.

Kemijski inštitut je bil konec oktobra 2017 seznanjen, da je nekdanji zaposleni na sodelavca pripravljal napad, ki ga je policija preprečila, so sporočili s Kemijskega inštituta. Osebi, ki je načrtovala napad, je pogodba o zaposlitvi potekla 2010. Nad dejanjem so globoko pretreseni, vzroka zanj pa ne poznajo. Sodelavcu, ki naj bi bil tarča napada, so ponudili strokovno pomoč, so še zapisali.

Michael Stephan je bil sicer po poročanju Večera tudi eden izmed osumljencev umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika pred skoraj tremi leti, a mu je alibi zagotovila ena od sodelavk, je poročala Nova24TV.
Za ta umor je bil sicer še nepravnomočno obsojen nekdanji zaposleni na inštitutu Milko Novič, ki se je na obtožbo pritožil in še čaka na odločitev višjega sodišča.

Pahor po srečanju z Novičevo soprogo opozoril na nesorazmerno dolžino nekaterih sodnih postopkov

Predsednik republike Borut Pahor pa je danes (končno) sprejel Marjano Novič, soprogo Milka Noviča, ki v priporu čaka na odločitev višjega sodišča v zadevi umora Janka Jamnika. Kot so po srečanju sporočili iz Pahorjevega urada, predsednik spoštuje neodvisnost ustanov pravne države, kljub temu pa opozarja, da posamezni sodni postopki trajajo nesorazmerno dolgo.

Predsednik republike se doslej ni in se tudi poslej ne bo vmešaval v delo sodne veje oblasti, so poudarili v uradu. Opominja pa, da nekateri sodni postopki trajajo nesorazmerno dolgo. To je še posebej zaskrbljujoče v kazenskih postopkih in v primerih, ko se obdolženi nahaja v priporu in mu je tako prostost odvzeta, ne da bi bil s strani pristojnega sodišča že pravnomočno obsojen.

Odvzem osebne svobode je namreč kršitev ene od najpomembnejših, temeljnih človekovih pravic, zapisanih v ustavi, zato je to pravico dovoljeno s priporom omejiti le pod izredno strogimi pogoji in le za najkrajši možni čas, so še zapisali v uradu predsednika republike.

nazaj na vrh