(VIDEO) Hrvaška sodišča že leta 2015 izterjala od NLB denar, a slovenska (Cerarjeva) vlada ni reagirala. To je veleizdaja!

(Foto: Matic Štojs Lomovšek) (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

»Tukaj gre dejansko za zaščito interesov državljank in državljanov – davkoplačevalcev – ne toliko pred hrvaškimi sodišči, kot pred nesposobnostjo lastne vlade in tistih v globoki državi, ki tukaj v ozadju špekulirajo,« je na nedavni javni tribuni Zbora za republiko dejal predsednik SDS Janez Janša. 

Kaj je o tem povedal predsednik SDS , povzemamo v celoti:

»Druga takšna rezerva, kjer je treba Slovenijo zaščititi, je grožnja, ki sedaj visi nad vašimi denarnicami – to so tožbe hrvaških sodišč do NLB. Ta saga je stara, slovenski davkoplačevalci individualnim hrvaškim varčevalcem podružnice nekdanje Ljubljanske banke v Zagrebu po sodbi Evropskega sodišča plačujemo težke milijone, kar je škandal svoje vrste. Ta podružnica je imela svoje terjatve in dolgove do hrvaških podjetij, približno v enaki višini. Približno toliko je imela terjatev, kot je imela dolgov. Bil je sklenjen dogovor, ki ga je podpisala tudi Hrvaška, da je to stvar nasledstva, se pravi neke vreče, kamor bo šlo premoženje in dolgovi bivše države in se bo tam poravnalo, kar se bo. Po nalogu takratne hrvaške oblasti je prišlo do nekaterih postopkov, in zaradi tega smo potem še marca 2013 na Mokricah s Hrvaško vlado podpisali sporazum, v katerem je hrvaška vlada podpisala, se zavezala, da bodo zamrznjeni vsi postopki, ki so sproženi, in da se novi ne bodo sprožili. Dva mednarodna akta sta tukaj, ki Hrvaško vežeta. Mi imamo pa ustavni zakon iz leta 1994, ki pravi, da dolgovi nekdanje Ljubljanske banke niso dolgovi Nove Ljubljanske banke, ki je bila takrat na novo ustanovljena. Kljub temu smo sedaj izvedeli, da so hrvaška sodišča že leta 2015 izterjala od NLB iz premoženja, ki ga ima na Hrvaškem, nekaj tisoč evrov »dolgov«, banka ni plačala in jim je hrvaška davčna uprava to vzela z računov. Ste kdaj slišali za to? To se je zgodilo nekje pod mizo, slovenska vlada ni reagirala. Nobene protestne note ni bilo, nobenega kravala nismo naredili, pa bi ga morali, ker gre za bistveno hujšo kršitev kot v primeru arbitraže, kjer zdaj tožimo Hrvaško in bomo samo še dodatno plačevali.

Seveda, ker je šlo tukaj prvič skozi, se je to nadaljevalo in v lanskem letu sta bili še dve sodbi. Zdaj je NLB plačala dva milijona. Čeprav ni pravni naslednik, ne bi smela, a so kar plačali. Prejšnji teden smo izvedeli, da so spraševali vlado, kaj narediti, da so spraševali vladno koalicijo, kaj narediti, pa ni bilo odgovora in so plačali. Potencialne obveznost iz tega naslova so 430 milijonov evrov. Pred tedni ste prebrali, kako je NLB lani poslovala najboljše v zgodovini, seveda, ker je dobila davkoplačevalski denar. Ni pa objavila teh rezultatov. Zakaj? Zato ker ECB zelo verjetno ne bo dovolila izplačila dividend državi, s čimer bi se vsaj nekaj denarja vrnilo davkoplačevalcem, ker obstaja riziko teh sodb do višine 430 milijonov. Ki so popolnoma neupravičene, a ker so nekatere že plačali, gre to zdaj lahko naprej. Nobene reakcije, vlada niti ni odgovorila, nobene note Hrvaški, ničesar. Zdaj smo mi skupaj z Novo Slovenijo vložili ustavni zakon, da se to prepove in da če hrvaška davčna uprava to kljub temu izterja iz premoženja NLB na Hrvaškem, slovenska davčna uprava to pokompenzira z računov podjetij, ki so v hrvaški državni lasti in poslujejo pri nas. Če bo ta ustavni zakon sprejet, tega cirkusa ne bo več, ker se jim ne bo izplačalo. Mi smo to vložili že prejšnji teden, s strani največje vladne stranke je bilo rečeno, da bodo to mogoče podprli, saj sami niso našli nobene rešitve. Minilo je 10 dni in še vedno proučujejo. Od dela 2015 proučujejo, nastaja pa ogromna škoda. Največja škoda iz tega proučevanja pa nastaja zato, ker je banko treba privatizirati - zaradi obljub, ki so bile takrat dane, pa tudi zato, da je ne bomo še tretjič sanirali. Ob riziku plačila teh 430 milijonov, kako mislite, da to vpliva na ceno? Tukaj izgubljamo, izgubljate še najmanj pol milijarde pri sami ceni. Kdo bo kupil banko, če je tam riziko za pol milijarde, ki ga bo moral prevzeti? Totalna nesposobnost, pa tudi špekulacije te globoke države v ozadju, ki bi hrvaškim bankam raje neupravičeno plačala 430 milijonov evrov, samo da tega bankomata ne bi privatizirali.

To je bila šokantna novica. Jaz sem v parlamentu od prvih volitev naprej, pa česa takšnega še nisem slišal, nisem še bil na takšni seji, kot je bila ta seja za nadzor proračuna, ko smo to izvedeli. Tudi poslanci koalicije, ki so bili tam, so bili šokirani, ker očitno niso vedeli. A ni se zgodilo nič. Za mainstream slovenske medije je bila to novica na šestem mestu, naslednji dan že ni bilo več nič. Včeraj smo brali, da je STA poročala, da vlada razmišlja, da bi mogoče NLB to škodo kompenzirala iz sklada za nasledstva. Ta sklad je prazen, v ta sklad naj bi prišlo nekaj premoženja od rezidenc in ambasad, ki smo jih dobili nazaj, če jih bomo prodali, ampak to je naše premoženje. Se pravi, bi samo dali iz enega žepa v drugi žep. Hrvaška nam vzame, mi pa to plačamo iz levega žepa v desni žep, pa rečemo, da smo pokompenzirali. Če je to res uradni predlog ministrstva za finance ali vlade, potem so ljudje tam še bolj nori, kot izgleda navzven. Tukaj gre dejansko za zaščito interesov državljank in državljanov – davkoplačevalcev – ne toliko pred hrvaškimi sodišči, kot pred nesposobnostjo lastne vlade in tistih v globoki državi, ki tukaj v ozadju špekulirajo. Danes smo zbrali dovolj podpisov za izredno sejo, da bo ustavni zakon šel naprej v proceduro. A na pritisk opozicije. Tudi nekaj drugih poslancev je sicer to podpisalo, a iz nobene od vladnih poslanskih skupin. Sami niso nič naredili, tukaj preučujejo. Je pa tik pred zaključkom – kot smo izvedeli – še ena tožba, ki bo postala pravnomočna, tokrat za 20 ali 25 milijonov evrov. In potem se bo ta gora valila naprej. Predstavniki banke so povedali, da so dobili to pravnomočno izvršljivo odločbo, ki jo morajo plačati, sicer jo bodo rubili iz premoženja, en dan po tistem, ko je slovenska vlada poslala položnice hrvaškim ribičem zaradi kršitev.«

Video si lahko ogledate TUKAJ.

Jutri bo na komisiji za nadzor javnih financ nadaljevanje razprave glede finančnih posledic zaradi izvrševanja sodb hrvaških sodišč s strani NLB. Več lahko preberete TUKAJ.

nazaj na vrh