Gorenak: Nekdanja sodnica, ki je paradirala s titovko na glavi, še vedno v službi pri Klemenčiču

Višje sodišče je ugotovilo, da je nekdanja sodnica Vesna Pavlič Pivk neupravičeno koristila dopust in oškodovala proračun sodišča. Višje sodišče je ugotovilo, da je nekdanja sodnica Vesna Pavlič Pivk neupravičeno koristila dopust in oškodovala proračun sodišča. Foto: arhiv Demokracije

Višje sodišče je ugotovilo, da je nekdanja sodnica Vesna Pavlič Pivk neupravičeno koristila dopust in oškodovala proračun sodišča.

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z nezakonitim koriščenjem letnega dopusta nekdanje predsednice Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesne Pavlič Pivk, ki je sicer v sredini leta 2016 zamenjala delovno mesto in odšla na Ministrstvo za pravosodje, ki ga vodi mag. Goran Klemenčič. Ob odhodu z Okrajnega sodišča Pavlič Pivkova tudi ni pravočasno vrnila službenih telefonov in diktafonov. Dr. Gorenak je v preteklosti na omenjeno temo ministru za pravosodje postavil že več poslanskih vprašanj, na katera pa ni prejel konkretnih odgovorov.

Spomnimo. Vesna Pavlič Pivk je tista sodnica, ki je s titovko na glavi in z jugoslovansko zastavo paradirala na eni izmed rojstnodnevnih zabav. Takšno poveličevanje totalitarnega režima s strani predstavnika sodne veje oblasti, ki bi moral biti zavezan načelom demokracije, je nedostojno, nedopustno in skrajno problematično. Totalitarni sistem, s katerega simbolom se je kitila omenjena sodnica, je grobo kršil človekove pravice ter povzročal hudo trpljenje ljudem. Pričakovali bi, da bi sodnica, ki je bila celo predstojnica okrajnega sodišča, poznala slovensko polpreteklo zgodovino, nenazadnje pa tudi odločitve Ustavnega sodišča, ki so Titov režim v več odločbah označili za zločinski in v temeljnem nasprotju s slovensko ustavo.

Po informacijah, s katerimi danes razpolaga poslanec SDS, so znotraj Ministrstva za pravosodje in Okrajnega sodišča v Ljubljani vendarle stekli postopki preverjanja domnevnih kršitev sodnice Pavlič Pivkove v povezavi z nenavadnim načinom koriščenja dopusta. Dr. Gorenak je v poslanskem vprašanju zapisal, da naj bi uvedeni postopki potrdili kršitve, vendar pa do ukrepov menda ni prišlo »tudi zaradi domnevnega daljnega sorodstva ministra mag. Gorana Klemenčiča z možem omenjene sodnice.«

Na Vlado RS je zato naslovil poslansko vprašanje, pri čemer ga je zanimalo, kakšne so bile ugotovitve sproženih postopkov in kakšni ukrepi so bili na podlagi ugotovitev sprejeti.

Vlada RS je v odgovoru zapisala, da je Ministrstvo za pravosodje za pojasnila v zvezi z omenjenim primerom zaprosilo Višje sodišče v Ljubljani, in sicer že lanskega avgusta 2016. Iz poročila izhaja, da je nekdanja predsednica okrajnega sodišča najverjetneje »prenašala« dopust, kar pomeni, da je prijavila koriščenje rednega letnega dopusta iz preteklega koledarskega leta v juniju 2014 in v juniju 2015, dejansko pa ga je koristila v poletnih mesecih oziroma v času sodnih počitnic. V poročilu pa sodišče poudarja, da omenjen način koriščenja dopusta sicer ni praksa sodišča, da pa proračun sodišča kljub kršenju zakona ni bil oškodovan.

A to še ni vse. Iz poročila izhaja tudi, da je bila Vesna Pavlič Pivk marca 2014 odsotna deset delovnih dni, vendar pa te svoje odsotnosti ni prijavila, saj okrajno sodišče ne razpolaga z obrazci prijave odsotnosti. Pavlič Pivkova je s svojo desetdnevno odsotnostjo odškodovala proračun sodišča, saj je kljub svoji odsotnosti dobila izplačane obračunane potne stroške in regres za malico. Naj ob tem samo dodamo določilo zakona o delovnih razmerjih, ki omogoča delodajalcu vročitev izredne odpovedi delovnega razmerja, če delavec najmanj pet dni zaporedoma ne pride na delo, o razlogih za svojo odsotnost pa ne obvesti delodajalca, čeprav bi to moral in mogel storiti.

Kakšna pa je bila sankcija zoper nenavadno in samovoljno početje Pavlič Pivkove? Pravzaprav le ta, da je predsednik višjega sodišča odredil vnos omenjenega poročila v osebni spis nekdanje sodnice, vendar pa je imela slednja pravico, da je v svojo mapo vstavila tudi svoj odziv na ugotovitve. Ob tem pa ji ni bilo potrebno vrniti niti potnih stroškov niti regresa za malico za dneve, ko je sicer sploh ni bilo v službi.

Vlada RS je v odgovoru zapisala še, da glede drugih ukrepov zoper Pavlič Pivkovo s strani višjega sodišča še niso prejeli odgovora.

A kot kaže, vse navedene kršitve etične in moralne vlade Mira Cerarja ne motijo, saj Pavlič Pivkova še vedno zaseda delovno mesto na Ministrstvu za pravosodje, kjer je njen nadrejeni mag. Goran Klemenčič, tudi sicer znan kot večkratni kršilec zakonov in ustave.

 

nazaj na vrh