Dr. Vinko Gorenak: Zakaj Slovenija daje več tujcem kot svojim državljanom?

  • Napisal  dr. Vinko Gorenak
Državni simboli - za koga je država bolj radodarna? Državni simboli - za koga je država bolj radodarna? Foto: Urban Cerjak

Poglejmo si za začetek nekaj statističnih podatkov. »V  letu 2015 je v Sloveniji živelo pod pragom tveganja revščine 287.000 oseb. Vir: http://www.stat.si/StatWeb/prikazi-novico?id=6070&idp=10&headerbar=8 .

Poglejmo si še podatke drugega poročila. »Rdeči križ Slovenije (RKS) pred 16. oktobrom, 2016 svetovnim dnevom hrane, pripravlja enodnevno kampanjo Drobtinica – topel obrok otrokom, s katero dopolnjuje svoje programe pomoči otrokom iz socialno šibkejših okolij. Na 43 območnih združenjih RKS bodo prostovoljci zbirali denar za prehrano osnovnošolcev iz socialno ogroženih družin. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je bilo tveganju revščine po uradnih podatkih leta 2015 izpostavljeno 287.000 oseb in čeprav uradni podatki kažejo, da se je stopnja tveganja revščine nekoliko znižala, še vedno več kot 130.000 posameznikov za preživetje potrebuje raznovrstno materialno pomoč. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je med omenjenimi 287.000 osebami kar 54.000 mladoletnih otrok«. Vir: http://www.zurnal24.si/revscina-v-sloveniji-revnih-kar-54-tisoc-mladoletnih-otrok-clanek-279376 .

Še eden od pomembnih podatkov. »Po zadnjih podatkih zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) za januar 2014 je znašala povprečna starostna pokojnina 612,63 evra oziroma 60,9 odstotka plače. Povprečna invalidska pokojnina je znašala 475 evrov oziroma 47,2 odstotka plače, del vdovske pokojnine pa 62,4 evra oziroma slabih 56 odstotkov plače. Najnižja pokojnina za polno delovno dobo pa 440 evrov«. Vir: http://www.delo.si/novice/slovenija/najnizja-pokojnina-za-dober-evro-visja.html«.

Tak je torej odnos države, točneje povedano Vlade Mira Cerarja do naših državljanov. Kaj pa odnos te iste vlade Mira Cerarja do legalnih migrantov, ki v Sloveniji nimajo niti enega dneva delovne dobe? Za tiste, ki so jim odobrili azil so razpisali javni razpis za njihova stanovanja. Takole so zapisali: »Dobava in montaža pohištvene opreme v 18 službenih stanovanjih za potrebe beguncev« je razvidno, v katera državna stanovanja namerava vlada nastaniti begunce, ki so dobili azil. Razpis se je sicer iztekel že sredi oktobra lani, ponudbe pa so veljale do sredine decembra. In poleg mest Brežice, Celje, Dravograd, Ilirska Bistrica, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna in Trbovlje je tudi Gornja Radgona, in sicer z dvosobnim stanovanjem v večstanovanjskem bloku ob Pomurskem sejmišču na Mladinski ulici 16. Azilanti bodo v večini stanovanj dobili tudi novo opremo, saj je iz popisa za dobavo in montažo razvidno, da so (bodo) stanovanja opremljena s steklokeramičnimi ploščami in vgradnimi pečicami, pralni stroji morajo biti za pranje do pet kilogramov, vzmetnice morajo biti medicinske, barvni TV-sprejemniki z diagonalo minimalno 81 centimetrov.…«. Vir:  http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/foto-stanovanja-za-migrante-medicinske-vzmetnice-diagonala-tv-vsaj-81

Naj pa vas namesto realnega zaključka razveselim še z naslednjim podatkom. Vlada Mira Cerarja je pred dnevi slavnostno razglasila, da bodo vsi upokojenci s polno delovno dobo namesto sedanjih 440 evrov dobili 500 evrov. Neverjeten dosežek vlade Mira Cerarja in Karla Erjavca. Kaj pa strošek za enega ilegalnega migranta, ki mu je bil dodeljen azil? Po uradnih podatkih nekaj nad 2000 evrov. Pa smo tam. Ta vlada očitno skrbi za tujce….beri svoje bodoče volilce in ne za tiste, ki so garali polnih 40 let in imajo danes 440 evrov pokojnine.

nazaj na vrh