Cirkus z migrantom v DZ: Lažni humanizem uničuje slovensko državo in njeno blaginjo!

  • Napisal  Z. P.
Ustavni pravnik in predsednik vlade Miro Cerar, ki je trdil, da je treba odločitve sodišč brezpogojno spoštovati, je požrl svojo besedo! Ustavni pravnik in predsednik vlade Miro Cerar, ki je trdil, da je treba odločitve sodišč brezpogojno spoštovati, je požrl svojo besedo! Foto: Urban Cerjak

Zdi se, kakor da bi gledali kakšen napet film: sirskega migranta Ahmada Šamija danes očitno še ne bodo deportirali na Hrvaško, bo pa vlada menda odločala o interesu države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, ker so se predstavniki vlade in koalicije zavzeli proti njegovi deportaciji.

Kot je znano, so danes nekateri poslanci SD in Levice sirskega migranta Ahmada Šamija pripeljali skrit celo v parlament, kamor policija brez naloga nima vstopa, da ne bi prišlo do njegove deportacije. Vsa zadeva je zelo podobna neupravičenemu in nezakonitemu izsiljevanju in zlorabi. Celo ustavni pravnik in predsednik vlade Miro Cerar, ki je še pred nedavnim zatrjeval, da je treba odločitve Ustavnega sodišča brezpogojno upoštevati, je zdaj požrl svojo besedo...


Najdražji azilni dom


Poslanec SDS mag. Branko Grims je na tiskovni konferenci povedal, da taka odločitev vlade v primeru sirskega migranta Ahmada Šamija ni v skladu z zavezami o spoštovanju pravnega reda, saj so o Šamijevi usodi odločala sodišča. Poudaril je, da se za slovenske državljane levičarji na tak način niso nikoli zavzeli. »Za koliko slovenskih mladih družin, ki so jih vrgli iz stanovanja in so ostale z otroki na cesti brez vsega, za koliko hudo bolnih slovenskih upokojencev, za koliko ubogih slovenskih sirot, otrok, ki so ostali brez vsega so se levičarji s celimi strankami in njihovimi poslanci, s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom na čelu zavzeli na tak način, jih pripeljali v parlament, naredili iz tega vsedržavni problem?« se je vprašal Branko Grims (SDS). In odgovoril: »Meni ni znan niti en sam primer,« ter dodal: »Parlament je zdaj zgleda najdražji azilni dom v Sloveniji.« Grims je pojasnil, da je v primeru ilegalnega migranta Ahmada Šamija, ki je prišel v Slovenijo in zahteval azil, Evropsko sodišče ugotovilo, da to ni zadeva Slovenije, Vrhovno sodišče RS je pravnomočno odločilo, da se ga vrne na Hrvaško, Ustavno sodišče RS pa je ustavno pritožbo zavrnilo. »Nenadoma se zato napove sestanek vlade, se pripelje človeka v parlament, vzpostavijo se "izredne razmere",« je dejal poslanec SDS mag. Branko Grims.


Smrt pravne države


»Vse to pomeni, da je nekaj hudo narobe,« je dejal Grims. Spomnil je, da je vlada prisegla, da bo spoštovala pravni red in da smo od predstavnikov koalicije pogosto slišali, da je treba odločbe sodišča brezpogojno spoštovati. »Kolikokrat smo slišali, da je potrebno odločbe sodišča brezpogojno spoštovati? Od teh istih ljudi, ki danes v primeru Šamija napovedujejo, da bodo storili vse, da odločbe sodišča ne bodo spoštovane. Tudi kakšna sodnica je med njimi,« je dejal in dodal: »Ko gre za spoštovanje Ustavnega sodišča, smo slišali ustavnega pravnika Mira Cerarja, da je potrebno brezpogojno spoštovati in uresničevati odločbe Ustavnega sodišča. V tem primeru je Ustavno sodišče odločilo, zavrglo je pritožbo in pravnomočna sodba Vrhovnega sodišča je veljavna, izvršljiva in rok teče. Kje je sedaj tista pravna država, spoštovanje sodišč, sodnih odločb? Očitno je umrla. Velja za drugorazredne državljane, za prvorazredne, med katerimi so očitno tudi nelegalni migranti, pa ne velja. In to ni prav!« je bil kritičen mag. Grims.


Lažni humanizem


Poslanec SDS mag. Branko Grims je zastavil še naslednje vprašanje: » »Katera slovenska povprečna družina je v nekaj mesecih dobila 50.000 evrov od te države? Koliko mislite, da je stalo bivanje g. Šamija in vsi postopki?« Z gotovostjo je mogoče reči, da je Ahmad Šami stal slovenske davkoplačevalce najmanj 50.000 evrov. »50.000 evrov je toliko denarja, kot ga en slovenski upokojenec ne vidi v desetletju.« ob tem opozarja, da gre zgolj za en primer. Čez Slovenijo je v migrantskem valu šlo pol milijona migrantov. Za Slovenijo torej ni relevanten samo primer Ahmada, ampak je tukaj še pol milijona drugih morebitnih primerov. »Povprečna slovenska družina, kjer sta dva zaposlena, v treh letih komaj dobi toliko denarja za svoje otroke, kolikor stane en postopek za enega Ahmada Šamija slovenske davkoplačevalce. S tem lažnim humanizmom se v resnici uničuje temelj slovenske države in njene blaginje,« je dejal poslanec in opozoril, da se v tem primeru ne smemo čuditi, če v tujino odhajajo desettisoči mladih, ki v takšni državi ne vidijo več svoje perspektive. »Njim je treba nameniti ta denar, ter podjetnikom z davčnimi olajšavami omogočiti, da z odpiranjem novih delovnih mest odprejo perspektivo za Slovenijo in njene državljanke in državljane, da bomo vsi skupaj živeli varneje in bolje,« je zaključil mag. Branko Grims. V primeru Šamija pa je treba spoštovati pravo in se mu zaželi srečno pot.«


Državni interes?!?


Ahmad Šami je v času begunske krize februarja 2016 v Sloveniji zaprosil za mednarodno zaščito, po postopkih na sodiščih pa so z ministrstva za notranje zadeve v ponedeljek sporočili, da so začeli s postopkom za deportacijo Šamija. Deportacija je bila predvidena za danes zjutraj, proti njej pa so v ponedeljek pozvali poslanci koalicije in Levice. Šami se je zjutraj sicer zglasil v azilnem domu, kamor sta ga pospremila tudi poslanca Jan Škoberne (SD) in Miha Kordiš (Levica), ki pa sta ga nato odpeljala v DZ. A postopek deportacije se ni začel izvajati, ker bo vlada zaradi »posebnih okoliščin« primera na eni prihodnjih sej odločala, ali obstaja interes države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje! Kakšen je lahko v tem primeru državni interes? »Gre za sirskega nezakonitega migranta, poudarjam nezakonitega migranta, ki je v Slovenijo dokazano nezakonito vstopil s Hrvaške februarja lani. Ker ga je že obravnavala Hrvaška, ki ga je tudi popisala, je naše notranje ministrstvo že lani izdalo odločbo o njegovi vrnitvi na Hrvaško. Ker se je pritožil, je naše Vrhovno sodišče zaprosilo za mnenje Evropsko sodišče, kako ravnati v takih primerih. Evropsko sodišče je odločilo, da je za obravnavo njegove prošnje za azil pristojna Hrvaška in da ga Slovenija lahko vrne na Hrvaško. Sledila je sodba našega Vrhovnega sodišča, ki je potrdilo odločitev notranjega ministrstva, da se nezakonitega migranta deportira na Hrvaško. To bi se moralo zgoditi danes dopoldan,« je za Novo24.si pojasnil dr. Vinko Gorenak, ki je obsodil nedopusten poseg Mira Cerarja dejal, ki je organe odločanja pozval, naj začasno zadržijo izvedbo deportacije. »Poudarjam, da za kaj takega Cerar nima ne pravne podlage ne pravice in da to njegovo početje predstavlja najnevarnejši napad na odločitev Vrhovnega sodišča in neposreden poziv k nespoštovanju sodne odločitve, kar pa pomeni seveda odprtje vrat kaosu in anarhiji v državi,« je še dejal dr. Vinko Gorenak.


Kaznivo dejanje in zloraba


Vinko Gorenak je še povedal, da sta poslanca Miha Kordiš in Jan Škoberne s tem, da sta migranta pripeljala v Državni zbor, storila kaznivo dejanje “zlorabe uradnega položaja in pravic” (257. člen KZ1), ne poznam okoliščin na kraju, a odvisno od tega lahko tudi kaznivo dejanje “preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi” (299. člen KZ1). »Cerarja pa bi kazalo obravnavati za “napeljevanje” in “pomoč” (37. in 38. člen KZ1) pri storitvi obeh omenjenih kaznivih dejanj. Situacija je popolnoma jasna, si predstavljate, da bi poslanci SDS Janeza Janšo, ko je konec junija 2014 moral v zapor na Dobu, prepeljali v Državni zbor in sporočili, da ne dovolimo izvrševanja sodne odločitve. Bi policija preplavila Državni zbor? Zagotovo bi in prav bi bilo tako. Zato policijo pozivam, naj spoštuje zakon, prepreči izvrševanje kaznivih dejanj in takoj ukrepa zoper vse vpletene poslance in Cerarja. Tudi zadnje sporočilo Cerarja, da bo vlada razpravljala o “interesu države” za izdajo dovoljenja za bivanje v Sloveniji, je čista zloraba in novo kaznivo dejanje. Pozivam ministre, naj tega ne naredijo,« je za Novo24.tv še napisal dr. Vinko Gorenak.

nazaj na vrh