Cerar se hvali z rekordnimi rezultati! Res je, so rekordi, ampak neslavni!

Slika je simbolična. (Slika: arhiv Demokracije) Slika je simbolična. (Slika: arhiv Demokracije)

Na današnji izredni seji bo parlament razpravljal o prihodnosti, zahtevo sta podali SDS in NSi, ki sta pripravili vrsto priporočil, med drugim o modernizaciji zdravstvenega in pokojninskega sistema ter davčnega in poslovnega okolja, a jih je matični odbor državnega zbora zavrnil.

Koalicija, ki je medtem razpadla, saj je Miro Cerar v odstopu, je priporočila zavrnila, češ da so na nekaterih področjih že sprejeli ukrepe, tako da se razmere izboljšujejo, Cerarjeva vlada pa naj bi na nekaterih področjih dosegala rekordne rezultate v samostojni Sloveniji. No, to je deloma res, a žal so ti rekordi precej neslavni in škodljivi za razvoj Slovenije. Poglejmo nekatere »rekorde«.

Število zaposlenih v javnem sektorju, ki ga plačuje zasebni sektor: 165.258 zaposlenih v letu 2016 je v resnici rekord brez primere. Tudi proračunska poraba je v času Cerarjeve vlade rekordna: 9,8 milijarde odhodkov v letu 2015 in le nekaj manj lani so številke, ki se poznajo v praznih denarnicah (neto) davkoplačevalcev.

Koalicijska trojka (Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan) je »uspešno« kradla tudi upokojence. Resnično moraš biti velik lopov, da razmerje med pokojninami in plačami, ki je v času Janševe vlade znašalo v povprečju 67 odstotkov, zmanjšaš za deset odstotnih točk – na 58,4 odstotka v lanskem letu.

Sicer so opozicijski predlagatelji priporočil zapisali, da sta slovenska ekonomska in socialna modela na dolgi rok nevzdržna, ugotovitve urada za makroekonomske analize in razvoj, OECD in Evropske komisije so podobne. Tudi omenjene institucije namreč opozarjajo, da Slovenijo najbolj ogrožajo negativni demografski trendi, visok javni dolg in okorno poslovno okolje. To se najbolj kaže na področjih zdravstva, pokojnin, javne uprave, davkov, trga dela, urejanje prostora in družinskih prejemkov. »Slovenija si bo pretekla štiri leta zapomnila po orkanu po imenu Milojka (Kolar Celarc, ministrica za zdravje op. a.),« je dejal poslanec SDS Marko Pogačnik in dodal, da je SDS dvakrat predlagala razrešitev Kolar Celarčeve z interpelacijo, pa koalicija temu ni sledila. In stanje na področju zdravstva je danes absurdno, je ocenil.

Jožef Horvat iz NSi pa je med drugim opozoril, da se bo v prihodnjih 10 letih število državljanov, starih nad 60 let, povečalo za 100.000, rodnost je nizka, soočamo se z begom možganov. Javni dolg je od leta 2008 do leta 2016 narasel z 22,5 na več kot 80 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Poslovno okolje še vedno zaznamujejo plačilna nedisciplina, poslovne goljufije in birokracija, plače so pretirano obdavčene. »Z neprijetnimi reformami se ne da nabirati političnih točk, vendar so nujno potrebne, če želimo zagotoviti boljše življenje prihodnjih generacij,« je še poudaril Horvat in dodal, da Slovenija v preteklih letih, tudi v času vlade Mira Cerarja, ni naredila nujnih reform oziroma modernizacije na področjih negativnega demografskega trenda, visokega javnega dolga in okornega poslovnega okolja.

 

nazaj na vrh