Ali sodišča namerno zavlačujejo sodni postopek, v katerem je osumljenec tast ministra z pravosodje?

  • Napisal  SDS, B.S.
Goran Klemenčič Goran Klemenčič Foto: Matic Štojs

Kaj bodo storili Vlada RS, Ministrstvo za pravosodje in sodna veja oblasti za korekten, nepristranski, zakonit in učinkovit postopek, zlasti pa, da bo omenjeni primer zaključen v razumnem času oziroma brez nepotrebnega odlašanja? Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s sodnimi postopki zoper lastnika gradu Lemberg pri Novi Cerkvi. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

V posameznih medijih sem zasledil, da naj bi 6. 4. 2014 lastnik gradu Lemberg pri Novi Cerkvi F. Z., telesno poškodoval M. Š. iz okolice Velenja. Osumljenec storitve kaznivega dejanja naj bi že takrat zabrusil oškodovancu, da bo prej umrl, preden bo on obsojen na sodišču. Potek nadaljnjih policijskih, tožilskih in sodnih postopkov pa je tak, da se to glede na starost oškodovanca prav lahko tudi dejansko zgodi.

Sum storitve kaznivega dejanja je obravnavala Policijska uprava Celje, ki je šele 14. 11. 2014 kazensko ovadila zgoraj omenjenega lastnika gradu Lemberg pri Novi Cerkvi, F.Z.. Kazenska ovadba sicer nosi ročno napisan datum 25. 08. 2014, zato je popolnoma nerazumljivo, da je na pristojno državno tožilstvo v Celju prispela šele 14. 11. 2014.

Pristojno državno tožilstvo je primer skupaj s preiskovalnim sodnikom proučevalo kar vse do  10. 3. 2016, torej skoraj leto in pol. Takrat je izdalo sklep o zavrženju kazenske ovadbe.

Zato je 10. 3. 2016 pregon osumljenca prevzel sam oškodovanec. Do konca leta 2016 je oškodovanec kar dvakrat opozoril sodišče, da želi pospešitev postopka, ker je star in bolan.

Do sedaj je pristojno sodišče v Slovenskih Konjicah razpisalo kar šest obravnav, a jih je tudi preklicalo. V nobenem primeru zaradi kakršnegakoli razloga na strani oškodovanca.

Po poročanju medijev je osumljenec oče znane slovenske odvetnice in nenazadnje tast aktualnega ministra za pravosodje. Postopki pa kažejo na to, da se očitno uresničujejo besede osumljenca, da bo oškodovanec umrl prej preden bo on obsojen.

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

Kaj bodo storili Vlada Republike Slovenije, ministrstvo, pristojno za pravosodje, in sodna veja oblasti za korekten, nepristranski, zakonit in učinkovit postopek, zlasti pa, da bo omenjeni primer zaključen v razumnem času oziroma brez nepotrebnega odlašanja?

Vir: sds.si

nazaj na vrh