25. pohod po Jurčičevi poti privabil veliko število pohodnikov

Rojstna hiša Josipa Jurčiča Rojstna hiša Josipa Jurčiča Vir: Twitter

Današnjega 25. Pohoda po Jurčičevi poti od Višnje Gore do Muljave in tamkajšnje Jurčičeve domačije, na katerega so se najbolj zgodnji podali že ob 7. uri, se je udeležilo 3000 ljudi. Nekatere sta od udeležbe odvrnila sneg in mraz, a tisti, ki so prišli, so bili presrečni, so povedali organizatorji. Zaključna slovesnost je bila ob 11.30.

Pohodnikom so domačini in društva ob poti ponudili topel čaj, že takoj na začetku pa so v Višnji Gori postregli z medenim zajtrkom, je povedal predstavnik prirediteljev Franc Fritz Murgelj.

Osrednja tema letošnjega pohoda je bil Jurčičev roman Deseti brat, za pohodnike pa so pripravili tudi literarni kviz.

Pohodniki so si lahko na poti ogledali številne krajinske in zgodovinske zanimivosti, ki so navdihnile Jurčičeva dela. Hkrati so se lahko seznanili s turističnimi zanimivostmi Občine Ivančna Gorica, pot z Muljave pa so lahko podaljšali s šolsko potjo do vasi Krka, ki jo je prehodil Jurčič. Spomin na pisatelja so obudile tudi informativne table ob poti. Ob pohodniški poti je bil brez vstopnine možem ogled vseh kulturnih in verskih objektov.

Pohod sta pripravila Občina Ivančna Gorica in višnjansko Planinsko društvo Polž, pri pripravi in izvedbi pa je sodelovalo 150 prostovoljcev. Jurčičeva pot je tudi del krožne poti Prijetno domače, s katero je Občina Ivančna Gorica povezala svojo turistično ponudbo.

Josip Jurčič (1844-1881) je s prvim slovenskim romanom Deseti brat (1866) postavil temelje slovenske pripovedne proze, deloval pa je tudi kot urednik, založnik, dramatik in časnikar. Njegova dela so prevedena v več kot 50 jezikov, med katerimi prednjačijo slovanski.

Jurčič se je rodil na Muljavi na Dolenjskem, njegov oče pa je prišel iz Jablanc pri Kostanjevici na Krki. Jurčičeva domačija na Muljavi je obnovljena in sodi med spomenike slovenskega kmečkega stavbarstva.

nazaj na vrh