Pripravljeni na boljšo vremensko napoved? Okrog Zemlje kroži nov satelit za boljše napovedovanje vremena

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Bo novi satelit olajšal napovedovanje izrednih vremenskih pojavov, kot so npr. poplave? (foto: arhiv Demokracije) Bo novi satelit olajšal napovedovanje izrednih vremenskih pojavov, kot so npr. poplave? (foto: arhiv Demokracije)

Vesoljsko plovilo Sojuz, ki so ga danes po srednjeevropskem času izstrelili iz evropskega izstrelišča v Francoski Gvajani, je v orbito uspešno namestil meteorološki satelit Metop-C. Med drugim bo ta meril temperature in vlago v atmosferi in s tem prispeval k boljšemu napovedovanju vremena.

 

Satelit je zadnji od treh satelitov Evropske organizacije za uporabo meteoroloških satelitov Eumetsat. Pred njim so v letih 2006 in 2012 izstrelili satelita Metop-A in Metop-B, ki še vedno krožita okrog Zemlje. Vsi trije sateliti omogočajo napovedovanje vremena za od 12 ur do deset dni vnaprej, piše na spletni strani organizacije.

Metop-C, ki bo krožil po orbiti nad Zemljinima poloma na višini 817 kilometrov, bo "okrepil, optimiziral in dopolnil" zmogljivosti drugih dveh satelitov. Z devetimi instrumenti bo meril temperaturo, vlago in sestavo atmosfere, temperature in veter na gladini morja ter sestavo oblakov. S tem bodo izboljšali napovedovanje vremena in spremljanje podnebja na globalni ravni.

Z izstrelitvijo rakete Sojuz tokrat niso imeli težav. Zadnja izstrelitev tega plovila, s katerim bi morala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poleteti dva astronavta, se je namreč zaradi nepravilnosti pri sestavi plovila Sojuz kmalu po vzletu izjalovila.

 

nazaj na vrh