Iz zgodovine Litije in okolice

Kronika, ki jo izdaja Zveza zgodovinskih društev Slovenije, je s tretjo številko za leto 2011 posvečena zgodovini Litije in okolice. Objavljenih je 23 prispevkov, ki doslej najbolj vsestransko prikažejo zgodovino Litije.

»Ko smo pri Kroniki v letu 2010 pripravljali in na koncu tudi izdali tematsko številko Iz zgodovine Bele krajine, so se porajali pomisleki, ali je glede na obširno zgodovinopisno produkcijo o Beli krajini v zadnjih letih smiselno izdati tudi samostojno belo¬kranjsko številko Kronike. Na koncu so se naši pomisleki izkazali za neutemeljene in belokranjska Kronika je ugledala luč sveta. Pri Litiji takšnih po¬mislekov že od samega začetka ni bilo. Zgodovino¬pisna pa tudi siceršnja znanstvena produkcija o tem območju je pičla, raziskovanje je bolj prepuščeno za-gnanim ljubiteljem kot strokovnjakom. Veliko pove tudi podatek, da v prvih petdesetih letih izhajanja Kronike kot časopisa za slovensko krajevno zgodo¬vino (1953–2002) v njej ni izšel niti en samostojen članek o zgodovini Litije ali njene okolice. Zato se nam je zdelo prav, da eno tematsko številko posve¬timo tudi temu, v zgodovinopisnem smislu zapo¬stavljenemu območju v osrčju Slovenije, ki je nase¬ljeno že več kot dva tisoč let in se torej ponaša s pestro in zanimivo preteklostjo. Čeprav je sprva kazalo, da odziv na našo pobudo ne bo prav velik, je na koncu nastala ena najobsežnejših številk Kronike doslej,« je o »litijski« številki Kronike v uvodu zapisal odgovorni urednik dr. Miha Preinfalk.

Od Trojan do Krke
Današnja občina Litija je veliko manjša od nekaterih drugih upravnih enot v preteklosti, katerih središče je bilo mesto oz. trg Litija. Tu je mišljeno zlasti okrajno glavarstvo Litija v drugi polovici 19. stoletja, ki je na jugu segalo vse do vasi Krka pri Muljavi, na severu pa skoraj do Trojan. Nekdanje litijsko glavarstvo je torej ob¬segalo ozemlje, ki ga z današnje perspektive težko imenujemo litijska okolica. Kljub temu so se od¬ločili, da zaradi zgodovinske korektnosti upoštevajo vse zgodovinske okoliščine, ki so nekdaj opre¬deljevale pojem »litijska okolica«, tako da je v član¬kih zajeto relativno obsežno ozemlje, ki je nekoč težilo proti Litiji.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica